Alpullu Şeker Fabrikası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Alpullu Şeker Fabrikası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2020 13:00

Alpullu Şeker Fabrikası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tescillendi

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)-KIRKLARELİ’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesindeki Alpullu Şeker Fabrikası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 'Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı' ve kısmen 'Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edildi.
Karar, 11 Ağustos’ta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce paylaşıldı. Kararda, “27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" in 2. Maddesinin (j) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete' de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur." hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur” denildi. 1925 yılında temeli atılan Alpullu Şeker Fabrikası, mevcut durumda Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı’ydı. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı, barındırdığı siluet, jeolojik ve ekolojik değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla alanın potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar anlamına geliyor.
NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI NE DEMEK?
Nitelikli doğal koruma alanı, doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, modem yaşam ve önemli ölçüde insan faaliyetleri tarafından etkilenmemiş, doğal süreçlerin hakim olduğu, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunduğu kara, su, deniz alanları olarak tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!