Kayseri Sağlık Müdürü Benli: 'Arabaşı oturması'nı ertelemek gerekir

Güncelleme Tarihi:

Kayseri Sağlık Müdürü Benli: Arabaşı oturmasını ertelemek gerekir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2020 12:15

Kayseri Sağlık Müdürü Benli: 'Arabaşı oturması'nı ertelemek gerekir

Haberin Devamı

Olcay DÜZGÜN-Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, kalabalık şekilde kapalı ortamda bulunmanın virüsün yayılımında risk oluşturduğunu belirterek, "Bu riskin daha az hale gelmesi için mümkün olduğu kadar akşam oturmalarından uzak durmak gerekir. Kayseri ve çevresinde çok yaygın olan 'arabaşı oturması'nı bu sene ertelemek gerekir" dedi.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, koronavirüs salgınına karşı vatandaşları uyardı. DHA'ya açıklama yapan Benli, insanların kalabalık ortamlara girmemesi gerektiğini belirterek, "Son günlerde görmüş olduğumuz hareketliliğin de getirmiş olduğu bir artış var. Hareketliliğin artması bulaş riskini de artırıyor. İşimize gideceğiz; ama bunun dışında mümkün olduğunca bulunduğumuz yerden ayrılmayacağız. Mümkün olduğu kadar evden çıkmayacağız. Hafta sonları evden çıkmayalım. İnsanların evlerde kalması bizleri rahatlatıyor. Bir müddet daha bu kontrollere devam edeceğiz. Ta ki aşı bulunup her şey kontrol altına girene kadar" diye konuştu.
'KRİTİK EŞİKTEYİZ'
Kış mevsimin riskli bir dönem olduğunu kaydeden Sağlık Müdürü Benli, "Solunum yolu enfeksiyonlarının daha çok arttığı bir mevsimdir. Aynı zamanda insanların bağ ve yaylalarından şehir merkezlerine göç ettiği bir dönem. Bu nedenle kalabalık şekilde kapalı ortamda oturmak virüsün yayılımında risk oluşturuyor. Bu riskin daha az hale gelmesi için mümkün olduğu kadar akşam oturmalarından uzak durmak gerekir. Kayseri ve çevresinde çok yaygın olan arabaşı oturmasını bu sene ertelemek gerekir.  Apartman oturmaları, kahvaltı programları yapılmaması gerekir. Dışarıda gezme tozma işlerini bırakalım. Yoksa kritik eşikteyiz. Eğer buna engel olmaz isek önü alınamaz bir noktaya gider. Pandemi balık sırtı gibi bir durum. Geçtiği zaman onu durduramıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
'TEMASLI KİŞİ SAYISINDA 2.6'DAN 3.7'YE ÇIKTIK'
Koronavirüse yakalanan kişilerin temaslılarını doğru vermesi gerektiğini söyleyen Benli, "Son yaptığımız açıklamaların ardından temaslıların bildirilmesi konusunda yüzde 35-40 oranında artış var. Temaslı kişi sayısında 2.6'dan 3.7'ye çıkmış durumdayız. Ancak, yine de yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bazı insanlar özellikle hiç kimseyle görüşmediklerini kendi işlerine gidip gelmediklerini söylüyorlar. Bazen öyle şeyle söylüyorlar ki inandırıcı bile gelmiyor. Birkaç gün sonra eğer ki biz temaslı olduğunu tespit etmiş isek ve kişi bunu bize söylememiş ise soruşturma açıyoruz. Gerekli cezai işlemi de yapıyoruz. Çünkü bu konu şakaya alınacak bir konu değil. Bu konu toplum sağlığını ilgilendiren bir konudur " şeklinde konuştu.
'HATLARIMIZI GEREKSİZ MEŞGUL EDEN KİŞİ SAYISI ÇOK AZALDI'
Pandemi döneminde 112 acil çağrı merkezine yapılan asılsız ihbar sayısının düştüğünü belirten Benli, "Pandemi öncesi 112 acil servis hattımıza birçok asılsız ihbar geliyordu. Şimdi insanlarımız bu konuda hassasiyet gösteriyor. Gereksiz olarak acil hatlarımızı meşgul eden kişi sayısı çok azaldı. Vatandaşlarımızın önemli bir bölümü uyarılarımızı dikkate alıyor, onlara çok teşekkür ederim" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!