Doç. Dr. Öner, eşleri ve aile yakınlarını uyardı: Lohusalık depresyonuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Doç. Dr. Öner,  eşleri ve aile yakınlarını uyardı: Lohusalık depresyonuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2018 13:47

Doç. Dr. Öner, eşleri ve aile yakınlarını uyardı: Lohusalık depresyonuna dikkat

Haberin Devamı

Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)-KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, lohusalık dönemlerinde anne adaylarında psikolojik olarak bazı iniş ve çıkışların olabileceğine dikkat çekerek eşleri ve aile yakınlarını uyardı. 
Gebelikte, doğum kadar önemli bir dönem olan lohusalıkla ilgili uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner,  lohusalık döneminde annelere destek olunması gerektiğini söyledi. Öner,  “Hormonların inişli çıkışlı olduğu bu dönemde annelerin hassasiyetlerine önem verelim”  dedi. Lohusalık döneminin bebeğin dünyaya gelişinden sonraki 40 günü içeren döneme verilen isim olduğunu kaydeden Öner,  bu dönemde annelerin bebeklerinin dünyaya gelişlerine bağlı olarak ruhsal ve hormonal olarak bazı değişiklikler sergileyebildiklerini   belirterek, şöyle konuştu:
''Lohusalık döneminde gebelik boyunca yüksek seyir eden östrojen ve progesteron hormonu doğum sırasında bebeğin eşi ayrıldıktan sonra hızla iner ve lohusalıkta vücutta meydana gelen değişiklikler annenin hem biyolojik hem de psikolojisini etkiler. Bu durumda eşler anneye yardımcı olmazsa annede kaygılar, endişeler, üzüntü ve son olarak lohusalık depresyonu gelişebilir.  Günümüz dünyasında anne adayları hem internetteki sağlık sayfalarından hem de doktorlarının bilgilendirmeleri ile daha bilinçli anneler oluyor. Gebeliği planladıkları gibi doğum anını ve doğum sonrasını da planlayarak anneliğe daha hazır hale geliyorlar. İşte asıl iş bundan sonra başlıyor. Anneliğe hazır olan annelerimiz kendi ebeveynleri tarafından zaman zaman bebeklerinin korunması amacıyla istenmeyen durumlara maruz kalabiliyorlar. Çevreden gelen olumsuz yaşanmışlıklar ve bazı kulaktan duyma bilgiler annelerimizi özellikle bu lohusalık döneminde olumsuz olarak etkilemektedir” 

Bu dönemde annelerin moralinin yüksek tutulması gerektiğini anlatan Öner, özellikle eşleri ve aile yakınlarını uyardı. Öner, “Bizler doktor olarak bu noktada yeni annelerimizin yakınlarını özellikle uyarmak istiyoruz. Lütfen annelerimize psikolojik anlamda destek verelim ve annelerimizi özellikle bu dönemde stres altında bırakmak yerine onların moralini yükseltici destekler vererek mümkün olduğunca bebekleriyle vakit geçirmelerini sağlayalım. Lohusalık dönemi anneler için oldukça hassas ve destek isteyen bir süreçtir. dedi

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!