KAYSERİ HABERLERİDEVELİ HABERLERİ

500 yıllık 'Develi Cıvıklısı', ilk günkü özelliğini koruyor

DHA
16.02.2019 - 12:34 |Son Güncelleme :
DHA

Yasin DALKILIÇ-İsmet KÖZELO/DEVELİ(Kayseri), DHA)- KAYSERİ'de Erciyes Dağı eteklerindeki Develi ilçesinde yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip pide çeşidi 'Develi Cıvıklısı', ilk günden bu yana aynı lezzeti ve özelliğini korumaya devam ediyor. 
Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2008 yılında alınan 'coğrafi işaret tescil belgesi' ile yapımı sürdürülen 'Develi Cıvıklısı', parça etin çift bıçak altında kıyılarak küçük parçalara ayrılması, etin yağının da çift bıçak darbeleriyle 'cıvıtılması' ile yapılıyor. Erciyes Dağı eteklerinde yetiştirilen koyun ve danaların etinin, 1 gün boyunca dinlendirilip pişirilmesiyle hazırlanan, domates ve biber eklenmesiyle tamamlanan 'Develi Cıvıklısı', yıllardır bölgede en çok tercih edilen tatlar arasında olması özelliğini koruyor. Yavuz Sultan Selim döneminde adına ferman yazıldığı rivayet edilen ve 500 yıllık geçmişe sahip pide çeşidi, yüzyıllardır orijinalliği korunarak nesilden nesile aktarılıyor.
'Develi Cıvıklısı' ustası Ahmet Tokluoğlu, 32 yıldır bu işle uğraştığını söyleyerek, "Develi'ye has bir lezzet olduğu için kendi hayvanlarımızdan elde ettiğimiz etlerle, kendi yöremize ait unumuzla yapmış olduğumuz bir üründür. Türkiye genelinde Develi'ye ait olan bu lezzet Develi Belediyesi'nce patenti alınarak tescillenmiştir" dedi.
'KAYSERİ, NEVŞEHİR, NİĞDE, ADANA'DAN MİSAFİRLERİMİZ GELİR'
'Develi Cıvıklısı'nın hamurun ekşisi, etin bayatı ve malzemenin eskisini kabul etmediğini söyleyen Tokluoğlu, şöyle konuştu: "Eti taze olmalı, günlük doğranmalıdır. Cıvıklı'nın eti kesinlikle makinede çekilmez; çünkü etin suyunu çıkarıyor. Onun için genelde bıçakla doğranması lazım. Eti doğradıktan sonra 1 gün eti dinlendiririz. Et, dinlenme sırasında ağlar. İçindeki kan boşalır. Sadece 1 gün dinlendirildikten sonra domatesimizi ve biberimizi doğrarız, harç haline getiririz. Daha sonra eti hamurun üstüne dökeriz. 45 dakikada pişirilemeyen eti biz 5 dakikada pişiriyoruz. Develi'de 28 tane cıvıklı salonu var. İlginin nasıl olduğunu siz düşünün. Kayseri, Nevşehir, Niğde veya Adana'dan misafirlerimiz gelir." 
FOTOĞRAFLI

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Develi haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Develi ilinden 500 yıllık 'Develi Cıvıklısı', ilk günkü özelliğini koruyor hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 16 Şubat 2019 tarihinde saat 12 34’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça 500 yıllık 'Develi Cıvıklısı', ilk günkü özelliğini koruyor haberi güncellenecektir.

KAYSERİ NAMAZ VAKİTLERİ

03 Nisan 2020, Cuma
  • İmsak
    04:48
  • Güneş
    06:13
  • Öğle
    12:46
  • İkindi
    16:21
  • Akşam
    19:10
  • Yatsı
    20:29
Sayfa Başı