KASKOSUZ ARAÇ ÇALINIRSA…

Güncelleme Tarihi:

KASKOSUZ ARAÇ ÇALINIRSA…
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2022 10:29

Kaskosuz aracınız çalınırsa zararınızı giderebileceğinizi biliyor musunuz? Biraz garip geliyor ama aracınız aslında asayişin gereği gibi sağlanamaması nedeniyle çalınmıştır. Şimdi, ilk yapmanız gereken elinizdeki karakol şikâyet tutanağı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurup zararınızın giderilmesini istemek olacak. Başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde ya talebiniz kabul edilecek ya da reddedilecek

Haberin Devamı

KASKOSU olmayan aracınız çalındı ve siz zararınızın nasıl giderebileceğinizi biliyor musunuz?
*
Bazen dalgınlıkla bazen de gerek görmediğimizden aracımızın kaskosunu yaptırma veya yenileme konusunda biraz rahat davranıyoruz.
*
Bu rahatlığımız bize bazen çok ama çok pahalıya mal olabiliyor.
*
Ufak tefek çarpmaları veya bazı hasarları bir kenara koyacak olursak, bir sabah kapınızda aracınızı görememe ihtimali sizi ürkütmüyor mu?
*
Düşünün aracınızın alarmı susturulmuş, koltuğu işgal edilmiş, marşına basılmış ve aracınız bir fiil kaçırılmış olabilir.
*
Gerçekten bir sabah böyle bir manzara ile uyanıp ilk şoku atlattığınızda aynen şu cümleyi kuracaksınız, “Keşke şu kaskoyu yaptırsaydım.”
*
Şaka bir yana ülkemiz de yaklaşık 9 milyon 500 bin aracın kaskosuz dolaştığını düşünürsek, az önce anlattıklarım esasen hiç ama hiç uzak ihtimaller değil.
*
Peki, evlerden ırak olsun ama böyle bir durumla karşılaşırsanız zararınızı giderebileceğinizi biliyor musunuz?
*
Biraz garip geliyor ama aracınız aslında asayişin gereği gibi sağlanamaması nedeniyle çalınmıştır.
*
Peki, asayişi sağlama görevi kime ait, tabii ki devlete, daha doğrusu devletin kolluk kuvvetleri jandarma ve polise.
*
Şimdi, ilk yapmanız gereken elinizdeki karakol şikâyet tutanağı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurup zararınızın giderilmesini istemek olacak.
*
Başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde ya talebiniz kabul edilip zararınız giderilecek ya da talebiniz reddedilecek.
*
Tabii bir ihtimal daha var. İdare size 60 gün boyunca cevap vermeyebilir. Zaten bu da onun sizin talebinize zımnen yani üstü kapalı bir şekilde reddettiği anlamına geliyor.
*
Eğer ret cevabı verirse, ret yazınızı aldığınız günden itibaren ve yine hiç cevap almasanız da 60 gün içinde idare mahkemesinde zararınızın tazmini için tam yargı davası açacaksınız.
*
Peki, bu davanın zaman aşımı var mı? Elbette var. Olayı öğrendiğiniz yani aslında olayın başınıza geldiği tarihten itibaren bir yıl içinde ya da her halükârda 5 yıl içinde davanızı açmanız gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!