Eroğlu: Endoskpik kalp ameliyatı bölgede sadece KSÜ'de

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu: Endoskpik kalp ameliyatı bölgede sadece KSÜde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2021 14:22

Eroğlu: Endoskpik kalp ameliyatı bölgede sadece KSÜ'de

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, hastanede 'Endoskopik' denilen kameralı kapalı yöntemle kalp ameliyatlarına başladıklarını, bu yöntemin bölgede sadece KSÜ'de kullanıldığını söyledi.

KSÜ Rektörlüğü; İstanbul, İzmir ve Ankara'da kullanılan minimal invaziv kalp aletlerini kendi hastanesine de kazandırdı. Yeni aletlerin alınmasıyla birlikte üniversite hastanesinde endoskopik kalp ameliyatlarına başlandı. Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, uzun zamandır küçük kesi ile kalp ameliyatlarını yaptıklarını ancak son alınan teknolojik cihazlarla bu ameliyatı bir adım daha ileriye taşıdıklarını söyledi. Endoskopik kalp ameliyatının hastaya birçok avantaj kattığını ifade eden Eroğlu, "Rektör hocamızın desteği ile alınan cihazlarla beraber kalp ameliyatlarını artık endoskopik dediğimiz, kamera altında çok daha küçük bir kesi ile 3-4 santimetrelik bir kesi ile yapıyoruz. Bu, bölgede bir ilk ve şehrimizin adına sevindirici. Artık hastalarımız daha çabuk iyileşecek, sosyal hayatlarına ve işlerine daha çabuk dönecek. Bu da hastalara özgüven kazandırıyor ve son derece memnun bir şekilde hastaneden taburcu oluyorlar" diye konuştu.

"HASTA HAREKET SINIRLAMASIYLA KARŞILAŞMAZ, YÜZEBİLİR VE AĞIR KALDIRABİLİR"

Yeni yöntemin özelliklere hastalara çok avantaj sağladığını da kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Endoskopik lap ameliyatlarında kesi daha küçük olduğundan ameliyat sırasında daha az kanama olur ve komplikasyon riski daha düşüktür. Göğsün ön tarafında ameliyat izi olmadığından estetik açıdan iyi bir görünüm sağlar ve psikolojik olarak hastayı olumsuz etkilemez. Kalbe ulaşırken meydana gelebilecek doku hasarlarının önüne geçilmesini sağlar. Komplikasyon ve enfeksiyon riski düşüktür. Hastaya ikici bir kalp ameliyatı gerektiren durumlarda sorun oluşturmaz. Hastanın daha erken taburcu olmasını sağlar. Hasta daha erken günlük hayatına dönebilir, sosyal ve cinsel yaşantısında problem oluşturmaz. Hasta ameliyat sonrasında sırt üstü yatmak zorunda değildir, istediği pozisyonda yatabilir. Hasta araba kullanabilir ve emniyet kemeri takabilir. Hasta göğsünü korumak zorunda değildir. Hasta hareket sınırlamasıyla karşılaşmaz, yüzebilir ve ağır kaldırabilir."

'KALP AMELİYATI OLAMAZSIN' DENİLİNCE BİZE GELDİ

Endoskopik ameliyatlara başladıklarını belirten Eroğlu, bu hastalardan birinin riskli grupta yer alan 76 yaşındaki Hayri Saz olduğunu söyledi. Endoskopik yöntemle Saz'ın kalp kapağını değiştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, "Bu yöntem, özellikle Hayri bey gibi riskli hastaların ameliyatlarını kolaylaştırıyor. Hayri Bey, kronik böbrek yetmezliği olup ileri yaş hasta. Daha önce birkaç merkez de 'Sen kalp ameliyatı olamazsın' demişler. Biz burada küçük kapalı yöntemle ameliyat ettiğimiz için bu riskleri tamamen azalttık ve son derece küçük bir riskle Hayri amcanın kalp kapağını değiştirdik ve Hayri amcayı taburcu ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!