Bayrak Olayı'nın 102'nci yıldönümü kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Bayrak Olayının 102nci yıldönümü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2021 15:31

Bayrak Olayı'nın 102'nci yıldönümü kutlandı

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ'ta 102 yıl öne Maraş Kalesi'nden Fransız bayrağının indirilerek Türk bayağının halk tarafından yerine çekilmesinin 102'nci yıldönümü kutlandı.

Halkının hiçbir destek almadan 12 Şubat 1920'de Fransızları kovarak kendi kendini kurtaran şehir olan Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunda önemli bir yere sahip olan bayrak olayının 102'nci yıldönümü nedeniyle Atatürk Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene; Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili  Celalettin Güvenç, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile çok sayıda vatandaşın katıldı. Abdal Halil Ağa'nın torunlarının davul gösterileri ile mehteran takımının konser verdiği törende, Avukat Mehmet Ali Kısakürek'in Maaş Kalesi'nden Türk bayrağının indirildiğini görünce kaleme aldığı Alem-i İslam'a Hitap beyannamesi okundu. Daha sonra Rıdvan hocanın, Cuma hutbesinde canlandırılıp törene katılanlar 102 yıl önce olduğu gibi ellerinde Türk bayraklarıyla Maraş Kalesi'ne yürüdü.

Burada dev Türk bayağı göndere çekildikten sonra İstiklal Marşı okundu. Daha sonra bir konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Maraş Millî Mücadelesi’ndeki en önemli hadiselerden Bayrak Olayı’nın 102’nci yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şunları söyledi:

"Fransızların işgalinde işbirlikçi Ermeniler, özellikle de Hırlakyan’ın kızı dans etmek için Türk Bayrağı’nı bir sorun olarak görmüştü. Onu indirme cüretini göstermişlerdi. Ardından vaktine hazır olan Avukat Mehmet Ali Bey bir beyanname kaleme aldı. Buradaki yavrularımız yaşındaki oğlu Şahap ise genç yüreğinde yanan ateşle bu beyannameyi her yere astı. Ne diyordu o beyannamede, ‘Ey millet-i necibe-i Osmaniyye; vaktine hazır ol’. Kısa ve öz bu cümle her şeyi özetliyordu. Bir Cuma ecdadımız Ulu Camii’de toplanmıştı, konu kurtuluştu. Ve emperyalist Fransızların buradaki göstermiş olduğu cüret dolayısıyla hışımla camiden kıyama kalkmışlar, Rıdvan Hocanın hutbedeki telkiniyle Cuma’nın kılınması için hürriyetin ihdasını sağlamışlardı. Ardından kaleye şanlı bayrağımız tekrar asılmıştı. Ve Cuma Namazı da bu mekânda kalemizde kılınmıştır. Bu vesileyle bize bu vatanı bırakan ecdadımızı ve ebediyete uğurladığımız şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!