Zeytinyağının şampiyonları

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağının şampiyonları
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2021 23:16

ULUSLARARASI Zeytin Konseyi’nin (IOC) himayelerinde, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘IOC-UZZK TÜRKİYE 2021 Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’ sonuçlandı.

Haberin Devamı

Poyraz, Avdan, Yeşil Başak Olea ve Pirgion kendi kategorilerinde birinci oldu. UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, dünya natürel sızma zeytinyağı yarışmaları listesinde IOC’nin düzenlediği ‘Mario Solinas Kalite Yarışması’nın en üstte yer aldığını dile getirdi.

İLK KEZ TÜRKİYE’DE
Bu yarışmanın 2017’den bu yana ulusal boyuta da ilk kez Türkiye’de yapılmaya başladığını hatırlatan Tibet, ”Bu yarışma bugün IOC’ye üye birçok üretici ülkede de düzenleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İşletme Kayıt Belgesi ve ticari markası bulunan üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, kooperatif benzeri gerçek ve tüzel kişiler en az bin 500 litre zeytinyağıyla katılabiliyor. Noter tarafından mühürlenen tank ve numuneler, ülkemizde Türkak tarafından akredite edilmiş, Uluslararası Zeytin Konseyi’nin tanıdığı kimyasal ve duyusal tadım laboratuvarlarında test edilmekte natürel sızma zeytinyağı kalitesinde ve saf zeytinyağı oldukları kayıt altına alınıyor” diyerek, işleyiş hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Zeytinyağının şampiyonları

ÖZEL JÜRİNİN KONTROLÜNDE
“Bu yıl numunelerin kabulü 12 Şubat’a kadar devam etti ve yapılan başvurular ülkemizin en seçkin üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerinden oluşan ‘Teknik Komite’ tarafından yarışma kurallarına uygun olup olmadıkları kontrol edildi” diyen Tibet, şöyle devam etti:
“Tüm bu süreçleri başarıyla tamamlayan firmalarımız yarışmaya katılma hakkı kazandı. 1-2 Mart’ta IOC’nin ülkemizde tanıdığı 4 duyusal tadım panelinin panel lider ve lider yardımcılarından oluşan 8 kişilik ‘ulusal jürimizi’ toplayarak yarışmamıza katılan firmalarımızın numunelerini değerlendirdik. Jürinin 2 gün boyunca titizlikle devam eden çalışması sonucunda, finalistler arasından dört farklı kategoride birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyon alan firmalarımız belirlendi.” 

4 KATEGORİDE 23 ÖDÜL

‘IOC-UZZK TÜRKİYE 2021 Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması; yoğun, hafif, orta ve olgun meyvemsilik kategorilerinde yapılıyor. Yoğun meyvemsilikte Poyraz altın, Oleamea gümüş, Kristal bronz ödülünün sahibi oldu. Kavlak, CMRT IV Kuşak, Okyağ mansiyon aldı. Avdan altın, Öz Köyüm gümüş, Tariş’in bronz aldığı hafif meyvemsilikte Coşkun Zeytincilik, Alemizade ve Sabuncugil mansiyon aldı. Orta meyvemsilikte de Yeşil Başak Olea altın, Novevera gümüş, Nermin Hanım Çiftliği bronz, Gizem Yağ, Öz Köyüm ve Yeşil Egeden ise mansiyon ödüllerinin sahibi oldu. Pirgion altın, Semerciolğu gümüş, Avilo’nun bronaz ödül aldığı olgun meyvemsilik kategorisinde Onursel Zeytincilik ve Ahsaf mansiyonu alan isim oldu.

Haberin Devamı

Zeytinyağının şampiyonları

Yarışmayı kazanan firmaların ödüllerini bu yıl yapılabilir ise yine pandemiden önce olduğu gibi OLIVTECH Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojleri Fuarı’nda vermeyi planladıklarını dile getiren Ümmühan Tibet, “Yapılamaz ise Ramazan Bayramı’nda sonra özel bir tören düzenleyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!