Yumurta rezervi düşüklüğü nasıl tedavi edilebilir?

Güncelleme Tarihi:

Yumurta rezervi düşüklüğü nasıl tedavi edilebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 21:37

YUMURTA rezervi teriminin kadının gebe kalma potansiyeliyle yakından ilişkili olduğunu belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “Kız bebekler anne karnında yumurta üretmeye başlar. Kız embriyoda anne karnında yumurta sayısı 7 milyon, doğumda 2.3 milyon, ergenlikte 300 bin civarındadır. Yaşla beraber bu sayı düşer, çünkü her ay adet döngüsüyle beraber ortalama 300 yumurta kaybedilir. 35 yaşın üzerinde azalma giderek hızlanır. Sayı azalmasıyla beraber yumurta kalitesi de yıllar içerisinde azalır” dedi.

Haberin Devamı

 

YAŞ ARTTIKÇA ORAN AZALIYOR

25 yaşında sağlıklı bir kadında korunmadan o ay içerisinde gebe kalma oranının yüzde 25 civarında olduğunu belirten Op. Dr. Gürbüz, “Bu oran 30 yaşında yüzde 20’ye düşer ve 35 yaşından sonra ise hızla azalır. Ancak bazen genetik nedenler ya da çevresel nedenlerle kadının yumurta sayısı ve kalitesi 35 yaşından önce de azalabilir” diye konuştu.

YUMURTALIKLAR NEDEN TEMBELLEŞİR?

Ailede erken menopoz bulunuyorsa, genetik olarak yumurtalık rezervinin erken dönemde azalabileceğini ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti: “Özellikle annenin menopoz yaşı önemli. Sigara, yumurtalık rezervini azaltan önemli faktörlerden biri. Alkol, kafein kullanımı da önemli. Yumurtalık cerrahisi geçiren, radyoterapi ve kemoterapi alan kanser hastalarında yumurtalık rezervi düşeceği için önden yumurta dondurma tedavileri önerilir. Çikolata kisti endometroizis yumurtalık rezervini düşürebilir. Radyasyon, cep telefonu kullanımı, gıdalarda bulunan tarım ilaçları ve zonalı kimyasallar da rezervi düşürür.”

Haberin Devamı

GÜNÜMÜZDE düşük yumurta rezervi tedavisinin kesin olarak bulunmadığını belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, şu bilgileri verdi: “Ancak yardımcı destek tedavilerden söz edilebilir. Yumurta rezervi düşük kadınlarda PRP tedavisi uygulanabilir. Bu, yumurtalık gençleştirme tedavisidir. Son yıllarda ümit vaat etmektedir. Kişinin kendi kanından alınan trambositten zengin plazma (PRP), anestezi altında yumurtalıklara enjekte edilerek yumurta yapımı uygulaması sağlanır. Ayrıca DHEA, folikasit, A ve E vitaminleri koenzim yumurta rezervini destekleyen ve hücre yaşlanmasını geciktiren ilaçlardır. Hekim kontrolünde verilmelidir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!