Uyku apnesi kabusunuz olmasın

Güncelleme Tarihi:

Uyku apnesi kabusunuz olmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 04:40

 Doç. Dr. Ender Şahin, “Uyku apnesinin tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler uygulanabilir. Alışkanlıkların ve davranış değişiklikleri tedavinin ilk basamağı” dedi.

Haberin Devamı

 

EKOL Hastanesi’nden KBB uzmanı Doç. Dr. Ender Şahin, uyku apnesinin tedavisi hakkında bilgi verdi. Hastanın gün içinde uykululuk hali hissetmesi, eşlerin hastada horlama ve tıkanmalar olduğunu bildirmelerinin ana şikayetler olduğunu belirten Doç. Dr. Ender Şahin, sabah baş ağrısı, boğulma hissiyle veya nefes nefese uyanma, ağız kuruması veya boğaz ağrısıyla uyanma, huysuzluk veya sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, hafıza bozukluğu, cinsel isteksizlik-iktidarsızlık, gece idrar kaçırma, göğüs ağrısıyla uyanma, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık, Tip 2 diyabet hikayesinin olmasının da eşlik eden diğer bulgular olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Ender Şahin, “Gün içi uykululuk hali olan, gün içi uyku hali olmaksızın horlama ile birlikte iki ve daha fazla şikayeti olan, dikkat gerektiren kritik görevi olan hastalarda tanısal testler yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE DAHA SIK
Uyku apnesinin erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ender Şahin, “Menopoz sonrası kadınlarda da benzer oranlarda görülür. Bu hastaların muayenesinde üst hava yollarında darlık görülebilir, örneğin çenenin geride olması, dilin büyük olması, bademciklerin büyük olması, yumuşak damak ve küçük dilin sarkık olması, burun septum deviasyonu, burun içinde polipler olması. Hastaların boyun ve bel çevresi geniş olabilir, hastalar genelde obez hastalardır. Hastalarda özellikle sabah artmış kan basıncı, dirençli hipertansiyon olabilir” diye konuştu.

GÜNLÜK HAYATI ETKİLİYOR
Uyku apnesinin gün içi aşırı uykululuğa, yorgunluğa, dikkatsizliğe yol açarak günlük hayatı olumsuz etkilediğini belirten Doç. Dr. Ender Şahin, şu bilgileri paylatı: “Zihinsel aktivitelerde eksikler oluşur, iş ve ev kazaları olasılığı artar. Depresyon, cinsel bozukluklar bu hastalarda daha sıktır. Motorlu taşıt kazalarına uyku apneli hastalar, uyku apnesi olmayanlara göre 2-3 kat daha fazla karışırlar. Orta ya da ağır uyku apne hastaları kardiyovasküler hastalıkları açısından risk altındadır. Hastalarda insülin direnci ve Tip 2 diyabet sıklığı daha fazladır. Uyku apnesi metabolik sendrom ve obezite ile ilişkili olan kardiyo-metabolik riskleri bağımsız olarak artırır.”

Haberin Devamı

 
UYKU LABORATUVARINDA
UYKU TESTİ YAPTIRIN
UYKU apnesi tanısında altın standart tanı yönteminin uyku laboratuvarında yapılan uyku testi olduğunu belirten Doç. Dr. Ender Şahin, “Uyku apnesinin tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler uygulanabilir. Alışkanlıkların ve davranış değişiklikleri tedavinin ilk basamağıdır. Bu aşama kilolu hastaların egzersiz yapmaları ve kilo vermelerini, alkol, sigara ve bazı ilaçlardan kaçınmayı, yatış pozisyonlarının ayarlanmasını içerir. Orta ve ileri uyku apnesi olanlarda pozitif havayolu basıncı sağlayan cihazlar ilk seçenek tedavidir. Ancak uyku apnesine yol açabilen üst solunum yollarındaki tıkanıklık yapan durumlar, örneğin septum deviasyonları, bademciklerin büyük olması, geniz eti gibi hastalıklarda ilk tedavi seçeneği ameliyat ile burun veya boğazdaki tıkanıklık noktalarının giderilmesidir. Sonuç olarak uyku apnesi ve horlama tedavisi ile eşler arasındaki uyum korunabilir, uyku kalitesi normale döner, gece kanda oksijen düşmesinin önüne geçilerek kalp damar hastalıkları riski, kısaca kalp krizi geçirme riski düşürülür, gün içi yorgunluk ve konsantrasyon bozuklukları düzeltilerek ev, işyeri ve trafik kazaları riski azaltılır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!