Uyanıkken beyin tümörü ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Uyanıkken beyin tümörü ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2021 20:55

Beyin ve sinircerrahisi uzmanıOp. Dr. Ulaş Aktaş,uyanıkken yapılanbeyin tümörüameliyatı hakkındaayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

UYGUN hastalarda uygulanan uyanıkken yapılan beyin tümörü ameliyatları hakkında bilgiler veren Özel Tınaztepe Buca Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ulaş Aktaş, bu yöntemle hastaların ameliyat sonrasında daha konforlu ve daha az hastanede yatış süresiyle kısa sürede günlük yaşamına dönebildiklerini söyledi. Uyanık beyin ameliyatlarının, tümörün önemli fonksiyonel alanlara veya çok yakın komşuluğuna yerleşmiş olması durumunda kullanılan bir yöntem olduğunu kaydeden Aktaş, “Önemli fonksiyonel alanları, konuşma merkezi veya vücudumuzun karşı yarısını kol ve bacağımızı hareket ettirmemizi sağlayan merkez olarak kabul edebiliriz” dedi.

FELÇ YA DA GÜÇ KAYBI

“Örneğin konuşma merkezindeki bir tümör hasta uyutularak çıkarılmaya çalışılırsa, ameliyat sırasında konuşma merkezinde oluşabilecek bir hasara bağlı olarak hasta uyandığında ileri derecede konuşma zorluğu veya konuşamama gibi bir durumla karşılaşabilir” diyen Aktaş, vücudumuzun karşı yarısının hareketini sağlayan merkezde yerleşmiş bir tümörün hasta uyutularak ameliyat yapılırsa, ameliyat sonrasında vücudun karşı yarısında felç veya ileri derecede güç kaybıyla uyanabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

HASARSIZ YA DA AZ HASARLI

“Bu gibi durumlarda uygun hasta seçimi sonrasında hasta uyutulmadan sadece cilt ve kemik uyuşturularak beyin dokusuna ulaşabiliyoruz” diyen Aktaş, şöyle devam etti: “Beyin dokusunda ağrı duyusu olmadığı için hasta kesinlikle ağrı hissetmiyor. Tümörün yerleşim yerine göre, mesela konuşma merkezinde ise hasta ile sürekli konuşarak veya motor korteks dediğimiz vücudun karşı tarafını idare eden merkezde ise kol ve bacağını hareket ettirmesini isteyerek kas gücünü kontrol edebiliyoruz. Ameliyat esnasında konuşmada bozulmaya başlama veya kol ve bacakta en ufak güç kaybı durumunda o esnada ameliyatı sonlandırarak hastanın hasarsız ya da daha az hasarla ameliyattan çıkmasını sağlıyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!