Udunun kırılan parçasını bulamayınca üreticisi oldu

Güncelleme Tarihi:

Udunun kırılan parçasını bulamayınca üreticisi oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2020 13:11

Bodrum’da yaşamını sürdüren 58 yaşındaki udi Cengiz Erendor, çaldığı enstrümanın bulamadığı kırılan parçasını yaptırmak için çabaladığı sürecin sonunda ud üretim atölyesi kurdu.

Haberin Devamı

Aslen Ankaralı olan Erendor, uzun yıllar önce Bodrum’a yerleşti. Savcı olan babasının müziğe olan merakından etkilenen Cengiz Erendor, çocukluğunda keman çalarak müziğe başladı. İkinci enstürmanı olan ud çalmaya 16 yaşında başlayan Erendor, kendisini bu alanda geliştirerek profesyonel bir udi oldu. Bu enstrümanı o günden sonra hiç elinden bırakmayan, birçok mekanda sahne alan, yerel bir televizyon kanalında da yıllarca müzik programı yapan Cengiz Erendor’un hayatı, iki yıl önce kırılan udunun parçasını bulamamasıyla değişti.

KOSGEB DESTEĞİYLE AÇTI
Udun tellerini tutan parçayı uzun süre arayan Erendor, malzemeyi bulamayınca bunu bir marangoz arkadaşına yaptırdı. Cengiz Erendor, kendisine ilham veren bu olay sonrasında ud tamir ve yapım atölyesi kurmaya karar verdi. İlk olarak evinin alt katında küçük bir alanda bu işi yapmaya başlayan Erendor, daha sonra KOSGEB’in girişimcilik kursunu tamamlayıp hibe desteği aldı. Cengiz Erendor böylece Turgutreis’te ud yapım atölyesini hayata geçirdi. Çaldığı enstürmanı üretiyor olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Erendor, şöyle konuştu: “Zamanımın çoğunluğu atölyede geçiyor. Büyük zevkle udlar yapıyorum ve yeni sesler araştırıyorum. Hayatımın 40 yıldan fazlasını bu enstrümana ayırdım. Udu elime alıp nasıl olduğunu görmek, o sesi hissetmek çok büyük keyif veriyor. Sipariş üzerine de çalışıyorum. Ud yapımında ıhlamur, vengi, maun ve ceviz gibi birçok ağaç türleri kullanıyorum. Yaklaşık 1 ayda tamamladığım udun testini yaparken ayrı bir keyif alıyorum. Şu anda klasik ud yapıyorum ancak bu işte kendimi daha da geliştirmeyi ve yeni modeller tasarlamayı planlıyorum.” ◊ (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!