Uçakla seyahat edebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Uçakla seyahat edebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2021 13:26

YAZ aylarında uçakla yapılan seyahatlerde artış görüldüğünü belirten Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Nagihan Saz, hamilelerin belli bir hastalığı yoksa uçuş yapmasında sakınca olmadığını söyledi. Op. Dr. Nagihan Saz, her kadının kendinde en çok dikkat ettiği her şeyi özenle yaptığı bir dönem olan gebelikte uçak yolculuğunun gebelerin kafasında soru işareti yaratan bir durum olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

 

RİSKLİ BİR DURUMUNUZ YOKSA

Gebelikte uçak yolculuğunun bilinen riskli bir durum veya hastalık yoksa güvenli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Nagihan Saz, “Uçak yolculuğu bazı küçük önlemleri almayı gerektirir. Birçok havayolu şirketi tekil gebelikte 36 haftaya kadar uçuşlara doktor raporu ile müsaade etmektedir. Her hamile kadın şunu bilmesi gerekir, gebelikte tıbbi müdahale gerektiren durumlar dışında seyahatleri 14-28’inci haftalar arasında planlamakta fayda vardır. Gebeleri etkileyecek durumlar olan kabin basıncındaki değişmeler, düşük nem oranı gibi ortam koşulları hamileliğin fizyolojik koşulları da düşünüldüğünde kan basıncında artış aerobik kapasitede düşme ve kalp hızında yükselme gibi bazı adaptasyonlarla sonuçlanır. Uzun süreli hava yolculuğu sırasındaki hareketsizlik alt ekstremite ödemi ve venöz trombotik olaylar, düşük kabin nemi ile ilişkili riskleri azaltmak için bazı önlemler almak gereklidir” dedi.

Haberin Devamı

 
ALINABİLECEK ÖNLEMLER

ALINABİLECEK önlemler hakkında bilgi veren Op. Dr. Nagihan Saz, şöyle devam etti:
“Emniyet kemerini göbek altından geçirip bağlamak, varis çorabı giymek, alt uzuvları düzenli olarak hareke ettirmek, sıkı ve hareket kısıklayıcı kıyafetlerden kaçınmak, uçak içerisinde ara sıra yürüyüşe çıkmak, yeterli sıvı tüketimini sağlamak, olası bir türbülansa karşı emniyet kemerini yolculuk boyunca takılı tutmak, uçuş öncesi gazlı yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınmak, bulantı kusma sorunu yaşayan gebelerin varsa uçuş öncesinde bulantı giderici ilaçlarını alması, mümkünse uçuş öncesi ve sonrası doktor kontrolü yapılması alınabilecek önlemlerin başında gelmektedir. Doktorunuz tarafından belirtilen riskiniz ve önemli bir hastalığınız yoksa rahatça uçuş gerçekleştirebilirsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!