Türk ve mülteci çocuklar masal tiyatrosunda sahne alacak

Güncelleme Tarihi:

Türk ve mülteci çocuklar masal tiyatrosunda sahne alacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2021 12:57

Türk ve mülteci çocuklar masal tiyatrosunda sahne alacak

Haberin Devamı

Türk ve mülteci çocukları tiyatro sahnesinde birleştirme hedefiyle hayata geçirilen proje kapsamında, İzmir ve Gaziantep'te yaşayan çocuklara yüz yüze ve dijital eğitim verecek atölyeler 26 Haziran'da eğitime başlıyor. Atölyelerin 4 ay süreyle eğitim vereceğini bildiren proje yöneticisi Yaren Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Topaç, masal tiyatrosunda bir araya gelen çocukların topluma 'aynada aynılık' mesajını aktarmasına imkan sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Topaç, geçen yıl 7 STK'nın desteğiyle 'Çocuklarla Çevrimiçi Kültürel Miras ve Çağdaş Sanat Atölyeleri'yle çocukların salgın dönemini evlerinde kültür ve sanatla eğlenip öğrenerek geçirmesini sağladıklarını, bu yıl da projelerini sürdürdüklerini belirtti. Paylaşım yoluyla kültürel farkındalık yaratılmasına ve çocukların kendi sahneleyecekleri masal tiyatrosunda bir araya gelerek topluma 'aynada aynılık' mesajını aktarmasına imkan sağlama hedefiyle projeyi hayata geçirdiklerini belirten Topaç, şöyle konuştu:

"Bu projeye özel olarak yazılacak tiyatro eseri, mültecilik kavramının günümüzdeki izdüşümlerini ele alırken masalsı bir anlatımla çocuklara yönelik olacak. Eserin sahnelenmesinde Suriye ile Anadolu kültürüne ait dans ve müzik öğeleri kullanılacak. Böylece, kültürlerarası iletişimin geliştirilmesi için sanatın birleştirici gücünden faydalanmayı hedefliyoruz. Proje eğitmenleri de yerli ve mülteci sanatçılardan seçilecek. Konusunda uzman STK'lar ile işbirliğine gidilerek kolektif bilincin gelişmesine katkıda bulunulacak."

HOŞGÖRÜ DE GELİŞTİRİLECEK

Topaç, projenin amaçlarını ise şöyle aktardı:

“Çocukların sahneleyeceği masal tiyatrosuyla farklı kültür, etnisite ve sosyo-ekonomik sınıflandırmalardan bağımsız olarak, insani değerler çerçevesinde her bir toplum bileşeninin eşitliği yönünde farkındalık yaratılması temel amacımız. Biz bu yaklaşımı 'aynada aynılık etkisi' olarak değerlendiriyoruz. Toplumda, mültecilere dair tutumun olumlu yönde geliştirilmesi, çocuklarda sanatsal ve kültürel gelişimin sağlanması, çocukların evrensel insan hakları içerisinde yer alan, çocuk ve insan haklarına yönelik bilgi seviyesinin yükseltilmesi, farklı kültürlerin, çaprazlama ve paylaşım yoluyla çocuklara ve dolaylı olarak ailelerine, topluma aktarılmasıyla kültürlerarası farklılıklara dair hoşgörü ve toleransın geliştirilmesi de amaçlarımızın arasında yer alıyor."

İZMİR (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!