Türk kuru inciri yüzde 15 daha katma değerli ihraç edildi

Güncelleme Tarihi:

Türk kuru inciri yüzde 15 daha katma değerli ihraç edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2021 17:48

Türk kuru inciri yüzde 15 daha katma değerli ihraç edildi

Haberin Devamı

EGE Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2020-2021 sezonunda kuru incir ihracatının miktar bazında yüzde 7'lik, değer bazında yüzde 15'lik bir artışla olumlu bir tablo çizdiğini söyleyerek 60 bin ton kuru incir ihracatından 217 milyon dolar kazandıklarını açıkladı.

Ege İhracatçıları Birliği'nde düzenlenen 2019-2020 yılı olağan genel kurul toplantısında konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2019'da toplam kuru meyve ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi. Birlik olarak ülkedeki toplam kuru meyve ihracatının miktar bazında yüzde 75'ini, değer bazında ise yüzde 61'ini gerçekleştirdiklerini ifade eden Celep, "2020-2021 sezonunda 19 Haziran itibariyle 184 bin ton üzüm ihracatı karşılığında 356 milyon dolar gelir elde edildi. Kuru incir ihracatının ise miktar bazında yüzde 7'lik, değer bazında yüzde 15'lik bir artışla olumlu bir tablo çizdi. 60 bin ton kuru incir ihracatından 217 milyon dolar kazandık. Kuru kayısıda ise 82 bin 500 ton kuru kayısı ihracatı karşılığında ihracat gelirimizi yüzde 16 oranında ivmeyle 275 milyon dolara taşıdık. 2019-2020 sezonunda 2 bin 781 dolara ihraç edilen bütün kuru kayısı, 2020-2021 döneminde 3 bin 485 dolara alıcı buldu. 2020-2021 sezonunda bütün kuru incirin ortalama ihraç fiyatı ise 4 bin 67 dolardan 4 bin 265 dolara yükseldi" dedi.

Celep, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın fiyat politikasında, şeffaflık ve izlenebilirliği baz alarak pestisitin kontrollü kullanımında üreticiyi desteklemesi ve yönlendirici olması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti:

“Devletin bizle ortak akıl yapması lazım. Tüm tarım sektörlerinde ortak aklı kurmalıyız. TMO ile 4 yıl çok verimli bir şekilde hareket ettik. 5'inci yılda farklı bir yol belirlediler. Spekülatif hareketlere sebebiyet vermememiz lazım. Tarım il ve ilçe müdürlükleri ile, coğrafyadaki akil insanlardan geri bildirim alarak, tüm paydaşlarla ortak strateji yaparak ülkemizi sektörlerimizi gerçek anlamda koordine etmeliyiz. Rekoltede öngörülebilir koşullar sağlanmadan, fiyat açıklanmadan satışa başlanmamalı. Alivre satış hem üreticiye hem sektöre tüm taraflara zarar veriyor. ABD'nin bizle rekabet etme şansı yok. Güney Afrika'yı da istediğimiz gibi alt ederiz. İran zaten serbest piyasada yoktu. Özbekistan'da Çin'in ciddi plantasyonları var. Şili'deki gibi satılan ürünün sorgulanması ve ekim alanı plantasyonunun yapılması, süreci düzgün planlamak gerekiyor. Dünyada değişimi kabul edenler başarıyı yakalayacak. Her işte inovatif ve farklı düşünmeliyiz, her zaman kendimizi yenilemeliyiz."

2023 YILI HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru meyve sektöründe ihracatın son yıllarda 1.3-1.4 milyar dolar aralığında sıkışıp kaldığını öne sürerek “Kuru meyve sektörünün 2023 yılı için belirlediği 3 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması ve mevcut potansiyelimizi en etkili şekilde ihracatımıza yansıtabilmek için, sektör paydaşları olarak bir arada olmalı, kısa-orta-uzun vadeli stratejilerimizi gözden geçirmeliyiz. Şayet üniversitelerle iş birliği, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma gibi birçok aşamada yol kat edersek, tüm paydaşlarımızın güç birliği ile, daha katma değerli ürün ihracatına odaklanır, böylece 2023 hedeflerine ulaşırız" dedi.

İZMİR, DHA

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!