Tiroid ameliyatı sonrası ses teline dikkat

Güncelleme Tarihi:

Tiroid ameliyatı sonrası ses teline dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 05:13

KULAK burun boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, iki taraflı ses teli felcinin sık karşılaşılan sebeplerinden birinin tiroid ameliyatları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunun ameliyattan hemen sonra ses kısıklığı veya nefes darlığı yaşadıklarını ve bu hastalarda ses teli muayenesinin en kısa zamanda yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı


UZMANA BAŞVURUN
İki taraflı ses teli felcinin hemen her hastada tiroid ameliyatına bağlı geliştiğini söyleyen Doç. Dr. Demirhan, nadiren boyun bölgesine uygulanan ışın tedavisi veya bazı kanser ilaçlarının kullanımı sonrasında da görülebileceğini belirtti. İki taraflı ses teli felci olan hastaların solunum sıkıntısı yaşadıklarını belirten Doç. Dr Demirhan, “Hastaların bir kısmında ses kısıklığı olabilse de iki taraflı ses teli felcinde ana şikayet nefes darlığıdır. Tiroid ameliyatı sonrası bu tarz sıkıntılar yaşayan hastalar mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir” diye konuştu.

MUAYENEYLE TANI
İki taraflı ses teli felcinde ses tellerinin gayet sağlıklı göründüğünü söyleyen Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Ses teli felcinde ses telleri değil ses telini hareket ettiren sinirler zarar görür ve bu nedenle ses tellerinin hareketi bozulur. Ses tellerinin endoskopik muayenesinde açılma hareketini yapamadıklarını görürüz ve iki taraflı ses teli felci tanısı, bu şekilde netleştir” dedi.

Haberin Devamı

 
LAZERLE NEFES
AÇMA AMELİYATI
İKİ taraflı ses teli felci tedavisinde; botoks enjeksiyonu, ses telinin dikiş ile yana çektirilmesi ve boyundan delik açılması gibi yöntemlerin uygulanabildiğini söyleyen Doç. Dr. Demirhan, tedavide başarılı yöntemlerden birinin de boyundan herhangi bir kesi gerektirmeden ağız içinden girilerek yapılan “lazer ile nefes açma” ameliyatı olduğunu vurguladı. Bu ameliyat sonrasında hastaların sesinde bir miktar kısıklık geliştiğini belirten Doç. Dr. Demirhan, şöyle devam etti: “Hastalarımız nefeslerinin düzelmesiyle günlük aktivitelerine dönerler ve solunumsal sıkıntıları düzelir. İki taraflı ses teli felci olan hastaların önemli bir kısmı zamanla solunum sıkıntısına alışarak hayatlarına yıllarca bu şekilde devam ediyorlar. Ancak iki ses teli arasındaki açıklığın çok az olduğu hastaların, geçirdikleri bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında hava yollarının tamamen tıkanabilir ve acil koşullarda boyundan delik açılması gerekebilir. Bu nedenle iki taraflı ses felci olan hastaların ses ve hava yolu cerrahileri konusunda uzman bir KBB hekiminin takibinde olmaları gerekir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!