Tedavi için geç kalmayın

Güncelleme Tarihi:

Tedavi için geç kalmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2021 21:11

ÖZEL Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Hakan Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti. Rahimde yaşanan sorunların anatomik bazı bozukluklar nedeniyle kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Kadirağa, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

 

BELİRTİ VERMEYEBİLİR

“Embriyonik dönemde rahim ağzı ve rahim sağlı sollu yerleşmiş ‘müller kanallarının’ orta hatta birleşmesinden ve kaynaşmasından meydana gelir. İlk birleşmede iç duvarlar orta hatta ince bir bölme oluşturur. Kaynaşma ilerledikçe bu bölme serviksten uterusa doğru (aşağıdan yukarı) incelerek kaybolur. Rahimdeki anomalilerin bir kısmı bu birleşmenin hiç olmaması ya da birleşme ve kaynaşmanın yetersiz olmasından kaynaklanan doğumsal anatomik bozukluklardır. Anomali olarak çift rahim, çift serviks ya da çift vajina görülebilir. Daha nadir olarak, rahmin, vajinanın gelişmemesi söz konusu olabilir. Rahim içinde veya vajinada bölmelerde görülebilir. Bazı rahim anormallikleri hafif ise hiç belirti vermeyebilir. Bazı durumlarda ise gebelik oluşumuna engel teşkil edecek düzeyde anomali şiddetli olabilir.”

Haberin Devamı

KISIRLIĞA YOL AÇABİLİR

Op. Dr. Hakan Kadirağa, “Rahim içi polip, myom ya da yapışıklık sonradan oluşan rahim anomalileridir. Bu problemler ağrılı adet görme, düzensiz adet ya da aşırı adet kanaması olması, ara kanama, adetin azalması ya da sürekli olması gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca kısırlığa yol açabilecekleri gibi düşük ve erken doğumlara yol açabilirler” ifadelerini kullandı.

RAHİM anomalilerinin tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Hakan Kadirağa, şöyle devam etti: “Anomalinin türüne göre cerrahi kararı verilir. Kısırlık ya da düşük nedeni araştırılırken rahimde perde ya da arcuat dediğimiz rahimde çökme gözlenirse, T şekilli rahim tespit edilirse cerrahi olarak rahim anomalisinin düzeltilmesi önerilir. Genellikle histeroskopi dediğimiz rahim içerisinde endoskopik olarak girilen, dikiş gerektirmeyen bir işlemle bu problemler ortadan kaldırılabilir. Rahim içinde miyom ve polipler boyutlarına göre histeroskopiyle alınabilir. Aşırı büyük miyomlar laparoskopiyle alınabilir. Rahim içi yapışıklıkları da histeroskopiyle düzeltilebilir. Bu operasyonlar deneyimli bir hekimin ellerinde başarılı sonuçlar vermektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!