TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

Güncelleme Tarihi:

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2021 09:39

Büyük Önder Atatürk’ün ‘Çocuklar Kurtuluş Savaşı’nı öğrenmeli, biz de Türk dili ve tarihini çok iyi öğreten özel okullar açmalıyız’ sözü üzerine kurulan TED Koleji, İzmir’de de mucizeler yaratıyor.

Haberin Devamı

 

ÜLKEMİZİN en köklü sivil inisiyatifi olarak 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu Türk Eğitim Derneği’nin 40 okulundan biri olan TED Koleji, derneğin İzmir’de yanan meşalesi. İzmir’in huzur veren mevkisi Zeytinalanı’nda denize nazır, ormana komşu konumu ile doğal bir öğrenme ortamı sunan TED İzmir Koleji, anaokulundan liseye kadar öğrencilerine akademik, sosyal ve kültürel alanlarda kendine özgü ilgi ve yeteneklerini keşfetmesine olanak sağlayan zengin bir öğrenme ortamı sunuyor. Şehirleşme ve dijitalleşme nedeniyle yeni nesle aktarılamayan, çocukların bilişsel ve fiziksel gelişimde büyük katkı sağlayan pek çok katkının kampüste mevcut olduğunu söyleyen TED İzmir Koleji Kurucu Temsilci Açalya Öralay, hedeflerinin öğrencilere; yaparak, yaşayarak, gözlemleyerek ve üreterek gelişecekleri doğal bir öğrenme ortamı sağlamak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

İLK TERCİH NEDENLERİ
TED İzmir Koleji’nin bu bölgedeki tek ‘k12’ okulu olduğunun altını çizen Öralay, şunları söyledi: “Bu veliler için önemli bir detay. Anaokuluna kayıt olan bir öğrencimiz lise son sınıfa kadar başka bir kampüse ya da arkadaş ortamına adaptasyon zorluğu yaşamadan öğrenim hayatına devam etme fırsatına sahip. İzmir çok fazla göç aldı ve almaya devam ediyor. İstanbul’dan ve diğer illerden, hatta yurtdışından çok fazla yeni velimiz oluyor. Bunun yanı sıra International School sürecimiz tamamlanmak üzere ve yabancı uyruklu velilerin de ilk tercihi oluyoruz. Ailemiz hızla büyüyor ve bundan çok mutluyuz. Okulumuzun akademik başarıları, fiziki imkanları, sunduğu ulusal ve uluslararası ayrıcalıklı eğitim programları ve eğitim modeli ile anne babalar için tercih sebebi oluyor.”

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

Haberin Devamı

YEŞİL BAYRAK ÖDÜLÜ
Okulun uluslararası düzeyde geçerliliği olan, yeşil bayrak ödülü alınmış olan bir Eco-school olduğunu kaydeden Açalya Öralay, öğrencilerin her birinin çevre bilincine sahip, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma kazanımlarını benimsemiş bireyler olarak yetiştiğinin altını çizdi. Öralay, “Bizim için çocuklarımızın doğa ile iç içe olmasını çok önemli. Geleceğin, doğayı bilen, onunla işbirliği yapan, toprağın dilinden anlayan nesillere ihtiyacı var. Bu sebeple; bu yıl anaokulu bahçemize ‘Kindi Farm’ dediğimiz bir alan yarattık. Çocuklarımızın ekip biçtiği bostanlar ve tavuk, tavşan kümeslerinden oluşan doğal bir ortam oluşturduk. Böylelikle hem ekolojik düzenin işleyişini anlama hem de kendi sebze ve meyvelerini yetiştirerek tüketme şansı buluyorlar. Sabah kahvaltıda yedikleri yumurtalar kendi besledikleri tavuklardan geliyor.

Haberin Devamı

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

ECO HAUSE GELİYOR
Amacımız; bitki yetiştirme, toprakla uğraşma, bitkinin gelişim aşamaları konusunda tecrübe edinmelerinin dışında, ürettiklerini paylaşma, yardımlaşma, dayanışma ve imece yapma ve doğa ile iletişimde olmayı küçük yaşta alışkanlık haline getirmelerine imkan yaratmak. Ayrıca 2021 ikinci döneminde hazır olacak ECO House, kuzineyle ısıtılacak ve öğrencilerimiz kendi ürettikleri meyve ve sebzelerden çaylar, turşular, reçeller yapacaklar. Çünkü artık zaman üretmenin, dönüşüme katkı olmanın zamanı. Dünyada da bunun örneklerini sıklıkla görüyoruz. Aldığımız permakültür eğitimleriyle okulumuz içindeki alanları doğasına uygun ve en verimli şekilde planlıyoruz. Çocuklarımız da küçük yaştan itibaren; doğayla ilgili bütünsel bir bakış açısı kazanıyor ve sürdürülebilir bir yaşamın nasıl mümkün olacağını sorguluyorlar.”

 

Haberin Devamı

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

EĞİTİM ANLAYIŞI
TED İzmir Koleji olarak; güçlü akademik kadro ile öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarmak ve özgüvenli, yaratıcı, empati sahibi, 21. yüzyıl becerileri ile donatılmış bireyler yetiştirme hedefiyle hareket ettiklerini söyleyen Öralay, tüm yaş gruplarında, bilim, teknoloji, matematik ve sanat başta olmak üzere çeşitli alanlarda farklılaştırılmış ulusal ve uluslararası ayrıcalıklı eğitim programlarının mevcut olduğunu anlattı. Öralay şöyle devam etti:

TEKNOLOJİ ÖNEMLİ
“Dijital çağın farkındayız ve doğal olana yatırım yapmanın yanısıra aynı hızla da dijitale yatırımlarımıza devam ediyoruz. Okulumuzda konumlandırılan APP-LAB’ta çocuklarımız son teknolojiden istedikleri her an yararlanabiliyor. Ayrıca üç boyutlu tasarım ve üç boyutlu yazıcılar, Arduino ile robotik kodlama geleceğin teknolojinin temelini oluşturuyor. Bu kulüplerimiz ile ileride mühendislik, yazılım, mimari gibi alanları seçecek olan öğrencilerimize ideal bir deneyim kazanma fırsatı sunuyoruz.”

Haberin Devamı

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları


KANADA’YA GİTMEDEN
DİPLOMA İMKANI
Ayrıcalıklı eğitim programları arasında BTEC Uluslararası Meslek Edinme Programı, Amerika Liseleri Bursluluk Programı, Küresel Vatandaşlık Programı (Global Citizenship), Bilim İnsanı Yetiştirme Programı ve anasınıfından itibaren Çocuklar İçin Felsefe (P4C) gibi her biri evrensel eğitim öğretim ortamı bulunan TED İzmir Koleji’nin en ayrıcalıklı programı Kanada Çift Diploma. Lise kısmında öğrenim gören öğrenciler mezun olduklarında Kanada Hükümeti lise diplomasına da sahip oluyor. Böylelikle çift diploma ile mezun olan TED İzmir Koleji öğrencileri, uluslararası geçerliliği olan diplomaları sayesinde, dünyanın en iyi üniversitelerine girişte öncelik sahibi olabiliyor.


700’DEN FAZLA
MESLEK ALANI
Ayrıcalıklı programlardan birinin de Türkiye’de bir tek TED okullarında uygulanan, dünyada 100’den fazla ülkede, 25 sektörde 700’den fazla meslek alanında geçerliliği olan “Sertifika” ve “Diploma” belgelerini alma şansı sağlayan BTEC (Business Technology Education Council) programı. Uluslararası platformlarda mesleki yeterlilik belgesi sağlayan bu program kapsamında sosyal medya, mutfak sanatları, sanat ve tasarım, bilişim teknolojileri, girişimcilik, spor ve serbest etkinlik gibi pek çok önemli meslek alanında öğrencilerimiz eğitim alma şansına sahip oluyor.

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

TED İzmir Koleji’nde dünya vatandaşları

 


ÇİFT DİLLİ EĞİTİM
Anaokulunda 3 yaştan itibaren biri Türk, diğeri native iki dilde eğitim veren iki dilli öğretmen takımı (Bilingual Team) ile İngilizce öğretiliyor. Dünyayı keşfetmeye yeni başlamış çocuklarımızın, yetenek ve becerilerini fark etmeye fırsat veren, araştırma temelli düşünce edinimi kazandırmak üzere, deneyimleyerek öğrenmeyi temel alan eğitim programları ile yaşam boyu öğrenme tutkusu ve heyecanının temellerini atılıyor.


YURT DIŞI
KABULLER
Bu yıl ilk mezunlarını verecekleri için çok heyecarlı olduklarını söyleyen yöneticiler, “Mezun olacak öğrencilerimizin birçoğu okulumuz açıldığında kaydolan ilk öğrencilerimiz. Onların gelişimine ve başarılarına şahit olmak paha biçilemez. Bu kapsamda da yatırımlarımız devam etti. Geçen yıl yurtdışı üniversiteler koordinatörlüğümüzü kurduk. Öğrencilerimizin yüzde 30’u yurtdışı tercihi yapıyor. Dünyanın en iyi üniversitelerinden kabullerimiz gelmeye başladı. Her kabulde gururumuz biraz daha artıyor. Ayrıca yine bu yıl ABD başta olmak üzere, dünyanın en prestijli üniversitelerine giriş için gerekli standartlaşmış bir test olan SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavlarının, Türkiye merkezlerinden biri olduk” diye konuştu.


TARİHÇESİ
Osmanlı döneminde 200’den fazla yabancı okul var. Fransız, İngiliz ve Amerikan okulları. Ancak o sırada kendi tarihimizi doğru öğreten, bunun yanı sıra yabancı dil ve dans, sanat gibi konularda eğitim veren bir okul henüz yok. Var olan okullar hep yabancı milletlerin misyoner okulları. Türkiye’deki bu açığı fark eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1928 yılında Türk Eğitim Derneği’ni kuruyor. Önce Türk Maarif Cemiyeti adı altında TED kuruluyor, ardından da 1931 yılında Ankara Koleji açılıyor. Türkiye’nin ilk özel Türk okulu. Ankara Koleji ve tüm TED okulları ise bir misyon okuludur, Türkiye Cumhuriyeti’nin misyonu. TED okullarına bir özel okul gibi bakmamak gerek. Çünkü bütün kazandığını eğitim yatırımına döndüren bir sistem var.


ATA’NIN BALODA
VERDİĞİ KARAR
Atatürk, 1927’de Bursa Çelik Palas’ta Cumhuriyet Balosu düzenliyor. O baloda iki tane genç vals yapıyorlar. Atatürk çok etkileniyor ve gençleri danstan sonra yanına çağırıyor. ‘Gençler, ne kadar güzel vals yapıyorsunuz, nerede öğrendiniz?’ diye soruyor. Yanıtları ‘Okulda öğrendik paşam‘ oluyor. Atatürk’ün ‘yabancı dil’ sorusuna ‘Fransızca konuşuyoruz paşam’ diye cevap veriyorlar. Paşa Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir soru soruyor ve o gençler soruya yanıt veremiyorlar. Paşa diyor ki: ‘Neden cevap veremediniz?’, gençler: ‘Paşam biz bir Fransız okulunda okuyoruz ve Türk tarihi ve Türk dili okutulmuyor. Onun üzerine paşa çok üzülüyor ve yanındakilere dönüp ‘Çocuklar Kurtuluş Savaşı’nı öğrenmeli, biz de Türk dili ve tarihini çok iyi öğreten özel okullar açmalıyız’ diyor. Onun üzerine Türk Eğitim Derneği ve okulları açılmaya başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!