Sualtı tarihine ışık tutan sergi

Güncelleme Tarihi:

Sualtı tarihine ışık tutan sergi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2021 03:59

Bodrum Belediyesi’nin tarihe-kültürel miraslara sahip çıkmak ve yaşatmak adına yürüttüğü çalışmalar kapsamında başlattığı ‘Kültürel Miraslar Sergileri’ devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Sualtı Arkeolojisinin Doğduğu Yer: Bodrum Türkiye’ adlı etkinlik Mausolos Sergi Salonu ve Artemisa Sergi Salonu’nda başladı. Sergi, Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü’ne ait fotoğraf arşivlerinden oluşuyor. Bodrum’un sualtı tarihine ışık tutan çalışmaların çok değerli olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bizler, kültürel mirasımıza sahip çıkarak öncelikle sünger müzemizin hazırlıklarına başladık. Arkasından Osmanlı Tersanesi’nde, Bodrum denizcilik tarihiyle ilgili Kültür Bakanlığı’mızla bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.

Sualtı tarihine ışık tutan sergi

1953 YILINDA BAŞLIYOR

Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü Müdürü Tuba Ekmekçi, “Bodrum’da sualtı arkelojisi 1953’te çocuk heykelinin bulunmasıyla başladı. 1958 yılında araştırmacı gazeteci Peter Throckmorton, Bodrum’a gelerek süngercilerle bir röportaj yapmış. Başkanımızın da akrabası olan Kemal Aras’ın gösterdiği batık gemiden çıkan bakır bisküvi şeklinde saf külçeleri görmüş. O dönem için dünyanın en eski batığı. M.Ö. 13’üncü Yüzyıl’a ait. Throckmorton hemen ABD’de arkeolog Prof. Dr. George Bass’la irtibata geçmiş. 1960’da Kemal Aras ve Lütfi Celil’e ait tekneyle Gelidonya Burnu’na giderek dünyada da bilinen ilk bilimsel sualtı arkeolojik kazısını yapmışlar. Ertesi yıl da Turgutreis Yassı Ada’da Bizans batıklarını kazmaya başlamışlar. Bu sayede bu bilim dalı dünyada ilk kez Türkiye’de başlamış” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!