Siz de spor yapabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Siz de spor yapabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2021 17:47

ÖZEL Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Alpaslan, düzenli fiziksel aktivitenin tüm nedenlere bağlı ölümlerde ve kalp-damar hastalıkları oranında azalmayla ilişkisi olduğunu kaydetti. Alpaslan, “Düzenli egzersizin faydasına rağmen yoğun egzersiz bazı kişilerde hayatı tehdit eden ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde yaşa ve sağlık durumuna uygun spor yapılması önem arz etmektedir. Haftada en az 2 kez 30 dakika/gün ile başlayıp haftada 5 kez 90 dakika/gün’e kadar çıkılması hedeflenmelidir ” dedi.

Haberin Devamı

 

BİRÇOK FAYDASI VAR

Spor ve egzersizden uzak bir yaşam olan sedanter yaşam kalp krizi ile ani ölüm riskini arttırdığını belirten Dr. Erkan Alpaslan, “Aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanlarda egzersiz ve spor, damar tıkanıklığının ilerlemesini yavaşlatmakla birlikte egzersiz kapasitesini arttırarak yaşam kalitesini yükseltmektedir” diye konuştu.

TESTLER SONRASI KARAR

“Kalp damarlarından sadece birinde darlık olup başarılı bir müdahale ile damarda tam açıklık sağlanmış biri ile tüm kalp damarlarında yaygın darlıkları olup müdahale edilemeyecek durumda olan ve yoğun egzersiz ile göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşayan biri aynı egzersiz programını uygulayamaz/ uygulamamalıdır” diyen Dr. Alpaslan, “Çünkü birinci örnekteki bireyin yapabileceği maksimum egzersiz ikinci örnekteki bireyin hayatını riske atabilir. Tam da bu durumda kimin hangi egzersizi yapabileceği konusu önem kazanmaktadır. Hangi egzersizin hangi hasta için ne denli faydalı ya da riskli olduğunu egzersiz testi ve/veya EKG holter gibi fonksiyonel bazı testlerle değerlendirerek karar verebiliriz” ifadelerini kulland

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!