Sistite yenik düşmeyin

Güncelleme Tarihi:

Sistite yenik düşmeyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 20:12

İNTERSTİSYEL sistite yakalanan hastaların idrar sıklığı, idrar hissi ile ilişkili ağrı, basınç veya rahatsızlık, kasıklarda ve idrar yollarında şiddetli ağrı, yanma yakınmasıyla kliniklere başvurduğunu ifade eden Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Tansu Turgut, kronik bir mesane sorunu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bir enfeksiyon, yani mikrobik bir olay olmadığını kaydeden Opr. Dr. Tansu Turgut, ama belirtilerinin mesane enfeksiyonu gibi olduğunu bildirdi. Kadınlarda genellikle cinsel ilişki sırasında ağrı görüldüğünü ifade eden Turgut, “İnterstisyel sistit, ‘ağrılı mesane sendromu’ olarak da adlandırılır ve irritabl bağırsak sendromu, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu ve diğer ağrılı sendromlar ile de eşlik edebilir” dedi.

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

İnterstisyel sistite maruz kalma eğiliminin kişinin genleri tarafından belirlendiğini ve kalıtımsal olabildiğini kaydeden Turgut, “Hastalık tanısı konan insanların yaklaşık yüzde 80’i kadındır. Ancak erkekler ile kadınlar için interstisyel sistite yakalanma oranları arasındaki fark gerçekten düşünüldüğü kadar yüksek olmayabilir. Bazı erkekler için konulan ‘prostatit’ veya farklı isimlerdeki tanılar da gerçekte interstisyel sistit olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

HASTALIK NEDEN OLABİLİR?

İnterstisyel sistitin nedenlerini ortaya koymak amaçlı birçok merkezde çalışıldığını kaydeden Opr. Dr. Tansu Turgut, şöyle devam etti: “Mesane epitel tabakasındaki bir bozukluğa bağlı olarak, idrardaki tahriş edici maddelerin mesane içine nüfuz etmesi, mesanede İnterstisyel Sistit belirtilerini meydana getiren histamin salgılayan enflamatuar hücreler ve diğer kimyasalların bulunması, idrarda mesaneye zarar veren maddelerin olması, normalde ağrılı olmayan olayların (örneğin mesanenin dolumu gibi), mesane sinirlerdeki değişimler nedeniyle ağrı yapması, vücudun bağışıklık sisteminin, diğer otoimmün hastalıklar gibi mesaneye zarar vermesi bazı araştırmacılara göre hastalığın nedenleri arasındadır.”

BELİRTİLER VE TEDAVİLER

İnterstisyel sistitin belirtilerinin farklı hastalarda değişiklik gösterdiğini dile getiren Turgut, sık idrara gitme gerekliliği, ani idrar sıkışıklığı, mesanede ya da vajen içinde ağrı ve basıncın belirtiler arasında sayılabiceğini vurguladı. “Muhtemel birkaç farklı nedeni olduğundan tek bir tedavi her hastada aynı cevabı vermemektedir. Günümüzde interstisyel sistit tedavisi için, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylı iki tedavi yolu vardır. Birisi ağızdan ilaç alınmasıdır. İnterstisyel sistit tedavisinde bu yöntemin etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. İlacın mesane epiteli üzerinde yıprandığı düşünülen koruyucu mukoza tabakasını yeniden oluşturduğunu düşünülmektedir. Diğer FDA onaylı tedavi yolu ise kateter aracılığıyla mesane içine ilaç verilmesidir. Bu işlem genellikle altı hafta boyunca haftada bir kez yapılır. Ardından ayda bir kez idame tedavisine devam edilir. Bu ilaç, iltihap engelleme, ağrı hissini azaltma ve dokulara zarar verebilen ‘serbest radikaller’in giderilmesi dahil olmak üzere birçok özelliğe sahiptir. Diğer bir yöntem, genel anestezi ile sistoskopi yapılarak mesanenin genişletilmesidir. En yeni yöntemlerden biri de mesanedeki sinirleri geçici olarak felç ederek, mesaneye botoks enjeksiyonudur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!