Siber suçluların tuzağına düşmeyin

Güncelleme Tarihi:

Siber suçluların tuzağına düşmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2020 13:55

SİBER suçluların, internet kullanıcılarının dikkatini çekmek, sahte sitelere yönlendirmek veya virüslü dosyaları indirmelerini sağlamak için gündemdeki haberleri kullandıklarına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs salgınında da siber dolandırıcılığa karşı vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

Koltuksuz, bu kişilerin son dönemde Covid 19 ile ilgili merak uyandıran, sözde video ya da haber başlıklarıyla kendilerine kurban seçmeye çalıştığını belirterek, şunları söyledi;

KUŞKUYLA YAKLAŞILMALI
"Gündemde olan konularda merak uyandıran başlıklı kısaltılmış adresleri, özellikle sosyal medya ya da e-posta yoluyla paylaştıklarını görüyoruz. Başlığa merakla tıklayan kişiler hem sahte siteyi paylaşmış oluyor hem de kendi bilgisayarlarına zararlı yazılımları indirebiliyor. Ayrıca, cep telefonlarına 'Ücretsiz koronavirüs testi' gibi başlıklarla gelen sahte SMS'lerdeki linkler, devlet kurumlarının ismini ya da logolarını kullanarak gönderilen sahte mesajlardaki linkler, sözde bankalardan geldiği izlenimi verilen SMS'lerdeki linkler de kullandıkları diğer yöntemler. Bu nedenle, kaynağı ve adresleri bilinmeyen, kısaltılmış linklere kuşkuyla yaklaşılması gerekiyor."

Haberin Devamı

HER LİNKE TIKLAMAYIN
Siber saldırılardan kurtulmanın birçok yolu olduğunu belirten ve "En temel nokta kaynağını bilmediğiniz linklere, kişisel bilgilerinizi isteyen çevrimiçi taleplere şüpheyle yaklaşmak" diyen Koltuksuz, "Kişisel bilgi isteyen linklere tıklamayın. Bunun yerine web sitesinin adresini tarayıcıya kendiniz yazın. E-posta ile gelen kişisel bilgi isteyen taleplere bilgilerinizi vermeyin" dedi. 

 

E-ALIŞVERİŞTE
BUNLARA DİKKAT

İnsanların bu dönemde evlerinden çıkmadığı için birçok alışverişini internet üzerinden gerçekleştirdiğini kaydeden Koltuksuz, “Siber suçlular da böyle dönemleri fırsat biliyor. İnternetten alışveriş yapanların kimlik ya da kart bilgilerini ele geçirmek için zararlı yazılımları, sahte cep telefonu uygulamaları veya sahte e-ticaret sitesi gibi çeşitli yöntemleri kullanıyorlar” dedi.

NE YAPILMALI
* Sadece güvenli web sitelerine kişisel bilgilerinizi girin.
* Bir web sitesinin güvenli olduğunu anlamak için alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikasına sahip olmasına dikkat edin.
* Adresin 'https://' ile başladığından ve adres çubuğunda kilit simgesi olduğundan emin olun.
* Eğer e-posta ile gelen web adresi, kuruluşun gerçek web adresinden farklı ise bunun bir oltalama saldırısı olduğundan emin olabilirsiniz.
* Bir uygulama üzerinden alışveriş yapacaksanız uygulamayı kurarken izin verdiğiniz şeylerin neler olduğuna ve bu izinlerin amacıyla bağlantılı olmasına mutlaka dikkat edin.
* Güncel virüs programları kullanın, alışverişlerinizi sanal kartınız üzerinden yapın ve limitlerini kontrol edin.
* Hiçbir platforma kredi kartı bilgilerinizi saklama izni vermeyin.
* Ödemenizi yaparken 3D güvenlik yani SMS onay kodu ile alışverişinizi gerçekleştirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!