Ses kısıklığının sebebi ‘boğaz reflüsü’ olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ses kısıklığının sebebi ‘boğaz reflüsü’ olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:19

Kulak burun boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses kısıklığı nedenlerinden biri olan boğaz reflüsü (laringofarengeal reflü) hakkında önemli bilgiler paylaştı:

Haberin Devamı

 » Boğaz reflüsü nedir?: Mide içeriğinin gırtlak ve boğaz bölgesine çıkmasına bağlı bazı şikayetler gelişmesi durumuna boğaz reflüsü (laringofarengeal reflü) denir.

» Mide reflüsünden farklı bir durum mudur?: Evet. Boğaz reflüsü ve mide reflüsü birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Gastroözefageal reflü olarak adlandırılan mide reflüsünde mide içeriği yemek borusunun alt kısmına kaçarken, boğaz reflüsünde ise ses tellerine, boğaza ve geniz bölgesine kaçış vardır. Mide reflüsünde midede şişkinlik, mide ağrısı hemen her zaman varken, boğaz reflüsünde bu bulgular her zaman görülmeyebilir.

» Boğaz reflüsü hangi şikayetlere sebep olur?: Boğaz reflüsü sıklıkla ses kısıklığına, boğazda takılma hissine ve kuru inatçı öksürüğe sebep olur. Boğaz reflüsünde gelişen ses kısıklığı genellikle sabahları daha belirgindir ve gün içinde bir miktar düzelir. Boğaz reflüsünde sık boğaz temizleme, bazen kulağa da vurabilen boğaz ağrısı ve geniz akıntısı da görülebilir.

Haberin Devamı

» Boğaz reflüsü tanısı nasıl konulur?: Tanı, ses telleri-gırtlağın endoskopik muayenesiyle konur. Çoğu zaman kulak burun boğaz muayenesi sırasında yapılan endoskopik ses teli-gırtlak değerlendirmesinde reflüyü düşündüren bulgular görüldüğünde tedaviye başlanır ve tedaviye yanıtın görülmesi ile tanı kesinleştirilmiş olur. Sıklıkla gerekmese de bazı hastalarda kesin tanı için asit ölçümü yapan problar, boğaz ve yemek borusuna yerleştirilerek 24 saatlik ölçüm alınması gerekebilir.

» Boğaz reflüsünün tedavisi nedir?: Boğaz reflüsünde, ‘proton pompa inhibitörü’ olarak adlandırılan mide asidini azaltan ilaçlar, yüksek dozda ve uzun süreli kullanılmaktadır. Boğaz reflüsü olan hastalarda ilaç tedavisine ek olarak beslenme ve bazı yaşam tarzı önerinde de bulunmaktayız. Bu sayede boğaz reflüsünün tekrarlama olasılığı da azalmaktadır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!