Ses estetiği kişiye uygun sesi sağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Ses estetiği kişiye uygun sesi sağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2021 11:43

SES estetiğinin kişiyle uyumlu sesin elde edilmesini sağlayan tıbbi bir tedavi şekli olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, ‘estetik ses’in, kişinin dış görünüşüne, fiziksel yapısına, cinsiyetine uygun bir ses anlamına geldiğini söyledi. Örneğin fiziksel olarak yapılı, uzun boylu bir erkekten çıkan ince ve tiz bir ses ya da genç, minyon bir kadından çıkan tok ve kalın bir sesin estetik bir algı yaratmadığını kaydeden Şanlı, estetik kaygıların kimi zaman sağlık sorunları yüzünden birçok kişi tarafından tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

 

KADINLAR İNCE SES İSTİYOR

Hızla gelişen teknolojiye rağmen sesin en önemli iletişim aracı olmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Şanlı, “Güzel ses, kişinin psikolojik olarak ihtiyacıdır. Kişi, sesi ve konuşmasıyla kişiliğini karşısındakine yansıtır ve böylelikle ikincil kazanımlar elde eder. Ses tonunun, genellikle kişinin yaşamına, cinsiyetine ve özellikle fiziksel yapısına uygun olması istenir. Bu uyumsuzluk durumlarında sesi yapılandırma ve daha estetik hale getirmek için inceltme, kalınlaştırma şeklinde ses estetiği operasyonları uygulanmaktadır” dedi.

KALINLAŞTIRMA OPERASYONU

Bu operasyonun, özellikle ince sesli erkeklerde uygulandığını belirten Prof. Dr. Şanlı, kalın ve tok bir ses tonunun her zaman kendinden emin ve otoriter bir izlenim bıraktığını, bu nedenle özellikle politikacılar, film ve seslendirme sanatçıları, işyerinde pozisyonunu önemseyen kişilerin bu ameliyatı tercih ettiğini vurguladı. Kalın ve karizmatik sesi, ses terapisiyle elde etmenin mümkün olduğunu dile getiren Şanlı, “Terapinin faydalı olmadığı durumlarda tıpkı bir müzik enstrümanının akordunu yapar gibi cerrahi ile ses telinin gerginliği azaltılarak insan sesinin akordunu yapmak ve arzulanan hedef sese ulaşabilmek mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SES İNCELTME OPERASYONU

Sese arzu edilen inceliği kazandırabilmek için birçok cerrahi teknik kullanıldığını belirten Prof. Dr. Arif Şanlı, şöyle devam etti: “Bu cerrahilerdeki ortak amaç, ses telinin gerginliğini artırıp kalınlığını azaltarak veya boyunu kısaltarak yüksek perdeli konuşma sesini yakalayabilmektir. Ses inceltme ameliyatı, bölgesel uyuşturma ile (lokal anestezi altında) yapılmakta, hastaya ameliyat sırasında sesi dinletilerek memnun kaldığı ses perdesi saptanmaktadır. Boyundaki 3-4 santimlik küçük bir kesi, ameliyatı gerçekleştirmek için yeterli olmakta, hastanın adem elması denilen gırtlağın ön bölümündeki erkeksi çıkıntı ile ilişkili estetik kaygıları bulunuyorsa, eş zamanlı olarak bu adem elması da ameliyat edilerek kadın boynu görünümüne çevrilebilmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi bir kaç gün kadar sürmektedir. Ancak ameliyat sonrası bir hafta süresince iyileşmeyi çabuklaştırmak için ses istirahati gerekmektedir.

Haberin Devamı

BİR BAŞKASININ SESİ HENÜZ MÜMKÜN DEĞİL

SESİN ortaya çıkışında sadece ses tellerinin görev almadığını kaydeden Prof. Dr. Arif Şanlı, şu bilgileri verdi: “Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi, dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şu an için mümkün değil.”

PROFESYONELLERE ÖZEL

SES estetiğine en çok ihtiyaç duyan kişiler arasında ses profesyonellerinin yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Arif Şanlı, profesyonel ses kullanıcılarının şarkıcı ve oyuncular olabildiği gibi, politikacı, avukat, çağrı merkezi çalışanları, spiker ve öğretmen gibi meslek gruplarını da kapsadığını söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!