Şekercilerin tadı yok

Güncelleme Tarihi:

Şekercilerin tadı yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2018 09:34

Şekercilerin tadı yok

Haberin Devamı

İZMİR'in Kemeraltı Çarşısı'ndaki şekerciler, satışların artmasını bekledikleri bayramlarda, eskisi gibi müşteri bulamamaktan dert yanıyor. Şekerciler, bayram şekerlerinin, artık yüzde 70 oranında zincir marketlerde satıldığını belirtiyor.

Kentin ticaretteki kalbi olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan şekerciler, yaklaşan bayram öncesi satışlardaki durgunluktan yakındı. Çarşıda esnaftan K. Mehmet Vurgun, şeker satışının artık yüzde 80-85 civarında marketlere geçtiğini, bu oranın yüzde 70'ini zincir marketlerin oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle çarşıdaki esnafın daha düşük miktarda satış yaptığını belirten Vurgun, "O eski talep, o eski heyecan yok. Ben çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Benim dedem bu dükkanı 1954 yılında açmış. Fakat geleneksel olarak şekercilik mesleğinin heyecanı kalmadı. 'Şekercilik yapayım, para kazanayım' devri bitti. Son dönemde nikah şekeri satışları yaygınlaşmaya başladı. İnternet de bunu etkiledi. Ancak bunda da çoğu kişi malzemesini alıp kendisi yapmaya çalışıyor. Genelde hediyelik aksesuar, kapı süsleri, bebek şekeri, bunlara yöneliş var" dedi.

Yine de geçmişten beri sürekli müşterilerinin bulunduğunu belirten Vurgun, "Söz, nişan çikolatası yaptırmaya gelenler de oluyor. İşler genelde bu tarz satışlara döndü. Sezona göre en çok satışını yaptığım ürün değişiyor. Mesela yazın çikolata fazla bulundurmuyorum. Soğutucudan çıksa dahi sıcak hava sebebiyle eriyor. Kışın çikolata daha çok gidiyor. Yazın genelde düğünler için artış oluyor. Nikah şekeri, kolonya isteği oluyor. Sünnetlerde dağıtmak için lokum alıyorlar" diye konuştu.

Geçmişteki istikrarlı satışları göremediklerinden yakınan Vurgun, "Akıl ermeyen bir şekilde işlerin oluş şeklinde değişim var. Şeker fiyatları da kilosu 14-22 TL arasında değişiyor. Fakat bunlar şimdiki fiyatlar, yakında zam gelecek" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!