Şaşılık, özgüveni düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

Şaşılık, özgüveni düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2021 16:04

Yapılan bilimsel çalışmaların şaşılığın sağlık sorunu olmasının yanında başta çocuklar olmak üzere kişilerin psikolojilerini olumsuz etkilediğini gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, tedavi yöntemlerini anlattı.

Haberin Devamı

ŞAŞILIK veya göz kayması sorununun, görme ve görsel algıları negatif yönde etkilemesinin yanında psikososyal yaşamı da olumsuz etkilediğini belirten göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, “Şaşılık ve göz kayması konusunda çalışmalar yapan bilim insanları, bu sorunu ele alırken özellikle yaşam kalitesi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Bugün artık biliyoruz ki çocuklarda özellikle 6 yaşından sonra başlayan sosyal dönemde, maalesef negatif ayrıma maruz kalındığını göstermişlerdir. Bu durum özgüven gelişimini negatif yönde etkileyebiliyor” dedi. Bu anlamda şaşılığın sadece görme ve görsel gelişimi etkileyen bir sağlık problemi değil, aynı zamanda insan psikolojisini etkileyen, çocukluk döneminde veya yetişkinlikte kişinin yaşam kalitesini bozan bir durum olduğunu belirten Çağatay, “Burada yaşam kalitesi derken; çocuklarda özgüven gelişimi, yetişkinlerde ise özellikle iş bulma, hayat arkadaşı, yani eş bulma konusunda zorluklar yaşanmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEDAVİ EDİLEBİLİR

Şaşılık tedavisinin sadece görme fonksiyonlarının devamı veya restorasyonu değil, aynı zamanda yaş sınırı olmaksızın çocuklarda ve yetişkinlerde psikolojik gelişim ve sosyal yaşamın sağlıklı bir şekilde devamı için önem taşıyan bir sorun olduğunu kaydeden Çağatay, bu nedenle ihmal edilmeden uzman bir hekimin tavsiyeleri doğrultusunda tedavinin büyük önem taşıdığını söyledi. Çağatay, başarılı bir tedavi sonrasında bir çok kişinin yaşam kalitesinin yükseldiğini ve sosyal yaşamındaki zorlukların ortadan kalktığını da ifade etti.

ŞAŞILIK NEDEN OLUR?

Birçok farklı şaşılık türü olduğunu belirten Çağatay, şu bilgileri verdi: “Her şaşılık türünün tedavisi aynı değildir. Ancak kısaca anlatmak gerekirse, şaşılık nedenleri şöyledir: Bir gözde görme azlığı veya göz tembelliği bulunması, kafa veya göze şiddetli darbetravma maruziyeti, bebeklik döneminde iki göz ile odaklanma gelişiminin sağlanmaması, yüksek hipermetropi gibi göz bozuklukları ve genetik faktörler. Şaşılık ameliyatı, bebeklik döneminden itibaren ve yaş sınır olmaksızın yetişkinlerde de gerçekleştirilebilir. Burada en önemli faktör, tedavi seçenekleri ve basamaklarının takip edilerek, diğer gözlük veya kapama gibi ameliyat dışı yöntemlerin denenmiş veya başarısız olduğu bir şaşılık türünün tespit edilmesidir. Cerrahi sonrası şaşılığın tekralama riski de mevcut. Ancak bu risk genellikle çok yüksek, yani yüzde 100 değildir. Ancak yine de hiçbir tedavi yönteminin garantili olmadığını bilmek gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!