Sağlıklı yaz için

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaz için
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 04:58

İZMİR Özel Can Hastanesi check-up hekimi Dr. Onur Duygu, özellikle pandemi dönemi ve yoğun iş yaşamı sonrası hastalarda en sık saptanan iki bulgunun karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) ve D vitamini eksikliği olduğuna dikkat çekti. Dr. Onur Duygu, her ikisinin de son derece yaşamsal ve sağlıklı bir vücut bütünlüğü açısından önemli hususlar olduğunu söyledi. Dr. Onur Duygu, şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı


BESLENME ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ
“Karaciğer yağlanmasının en önemli nedenleri, düzenli alkol tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek karbonhidrat, doymuş yağ ve işlenmiş gıda tüketimidir. Yaz mevsimini fırsat bilerek hayatımızı tehdit edebilecek bu problemden rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Bunu engellemenin yolu, günlük egzersizi hayatınızın rutini haline getirmek, beslenme alışkanlıklarımızı Akdeniz diyetine doğru kaydırmak, alkolü kısıtlamak ve rafine karbonhidratları içeren işlenmiş gıdaları hayatımızdan çıkarmaktır.”

GÜNEŞTEN DE FAYDALANIN
Bir başka sorun olan D vitamini eksikliğine karşı da güneş ışığından kurallı ve disiplinli bir şekilde optimal yararlanmanın şart olduğunu belirten Dr. Onur Duygu, güneş ışınlarından zarar görmeyecek şekilde yapılan yürüyüşlerle bu ihtiyacı karşılamanın mümkün olduğunu ve gerektiği durumda doktorun önereceği dozda D vitamini desteklerinin de kullanılabileceğini, önemli olan hususun, bunun mutlaka bir doktor kontrolünde yapılması olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

 
BUNLARA DİKKAT
DR. Onur Duygu, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu, şöyle devam etti: “Güneş yanıkları ve sıcak çarpması da yaz aylarında sıklıkla karşımıza çıkan problemlerdir. Her tıbbi konuda olduğu gibi güneş gibi bir şifa kaynağını da dengeli ve ölçülü kullanmak durumundayız. Özellikle sabah saatleri ve akşamüzeri güneşten yararlanmak için doğru zamanlardır. Mutlaka yüksek faktörlü koruyucu güneş kremleri kullanmak ve su ihtiyacımızı karşılamak da son derece önemli. Yaz ayları için başka bir önemli konunun da sık rastlanılan ishaller. Gıda güvenliğinin küresel ölçekte büyük önem taşıdığı günümüzde tükettiğiniz gıdaların serin ve doğrudan güneş görmeyen yerlerde saklanılmış olduğundan, soğuk zincir gerektiren ürünlerin mutlaka buzdolabında saklanmış olduğundan emin olun. Tüm ürünlerin son kullanma tarihlerini detaylıca inceleyin ve ayrıca bu tarihe henüz çok zaman bile kalmış olsa, sıcakta ve soğuk zincir dışında kalmış ürünlerde bakteriyel üreme riski olabileceğini de unutmayın.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!