Sağlıklı kalp için daha fazla hareket edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı kalp için daha fazla hareket edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2025 05:30

Bir kişinin ne kadar fazla dinamikse, o kadar az kalp-damar hastalığı riski taşığını belirten Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, sağlıklı bir kalp için daha fazla hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Az ya da çok her türlü fiziksel aktivitenin, kardiyovasküler hastalık riskini azaltıcı etkisi olduğunu söyleyen Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, yapılan araştırmaların hareketli bir yaşam tarzının kalp krizi ve inme gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiler sağladığını ortaya koyduğunu söyledi. Kalp hastaları ve kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin (diyabet, hipertansiyon ya da metabolik sendrom gibi hastalıkları olan kişilerin) fiziksel aktiviteyi bir tedavi yöntemi olarak benimsemeleri gerektiğinin altını çizen Börekci, “Bu kişilere bireysel ihtiyaçlara uygun egzersiz planları oluşturulmalıdır. Çağdaş tıbbın gereği olarak her hastaya özel egzersiz reçetesi sunabilecek kardiyak rehabilitasyon merkezlerinin yaygınlaşması büyük önem taşımaktadır ancak gelişmiş ülkelerde bile bu hizmet yeterince erişilebilir değildir. Bu eksiklik, kalp sağlığı yönetiminde önemli bir boşluk yaratmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Egzersizin düzenli yapılması gerektiğinden, kişilerin keyif alacakları ve sürdürülebilir bir aktiviteyi seçmelerinin önem arz ettiğini söyleyen Börekci, “Ulaşım kolaylığı da göz önünde tutulduğunda yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi pratik egzersizler ön plana çıkmaktadır. Özellikle tempolu yürüyüş, her yaş grubundan bireyin kolayca yapabileceği ve sağlık kılavuzları tarafından önerilen orta şiddetteki egzersizler arasında yer almaktadır. Haftalık 150–300 dakikalık orta şiddette egzersiz kalp sağlığını da desteklemektedir. Bu süre haftanın her gününe yayılabileceği gibi, 3 ila 4 güne de bölünebilir” diye konuştu.

Yakın dönemde (2–6 hafta içinde) akut koroner sendrom geçirmiş ya da koroner by-pass operasyonu olmuş hastaların, egzersiz yapmaya başlamadan önce mutlaka bir uzmandan görüş almaları gerektiğinin önemini vurgulayan Börekci, “Aynı şekilde kontrolsüz hipertansiyonu, nefes darlığı, çarpıntı veya göğüs ağrısı şikayetleri olan kişilerin de yoğun egzersiz planlarına başlamadan önce hekim kontrolünden geçmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!