Sağlıklı göz için gözyaşı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı göz için gözyaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2021 20:04

 BATIGÖZ Sağlık Grubu Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hülya Gökmen, gözyaşı yolları hastalıkları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Hülya Gökmen, “Gözlerimizin sağlıklı ve sorunsuz çalışabilmesi için gözyaşı sisteminin de sağlıklı olması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

 DOĞRU BİR CEVAP ARANIYOR

Göz sulanmasının nedenlerini Gökmen, şöyle yanıtladı: “Gözyaşının aşırı salgılanması veya gözyaşı kanalının iyi çalışmaması sonucu gözde sulanma oluşur. Gözyaşı kanalındaki bozukluklara bağlı göz sulanmalarında, öncelikle problemin yerini ve sebebini ortaya çıkarmak gerekir. Kanalın herhangi bir yerinde tıkanma mı var, yoksa kanal sağlam olduğu halde pompa fonksiyonu mu çalışmıyor, burun ile ilgili bir problem mi var? Bozukluk doğuştan mı yoksa sonradan mı olmuş? Hasta ayrıntılı muayene edildikten sonra, duruma göre bazı gözyaşı testleri de yapılarak bu sorulara cevap aranır.” Gözyaşı kanal tıkanıklığının belirtileriyle ilgili de Hülya Gökmen, şu bilgileri aktardı:

AMELİYAT GEREKTİREBİLİR

“Bu hastalarda gözde aşırı sulanma ve çapaklanma olur. Bazen görmeyi bile bulanıklaştırabilir. Kirpiklerde yapışma, sürekli gözyaşını silmeye bağlı gözde kızarıklık olabilir. Bazen gözyaşı kesesinde ve burun kökünde şişme ve kızarıklık görülebilir. Kanal düzgün çalışmadığı için çok sık göz iltihapları gelişir. Tedavi bakımından ise hastaları doğumsal veya sonradan oluşmuş kanal tıkanıklıkları olarak ayırmak gerekir. Doğumsal olanların bir kısmı, göz sağlığına zarar gelmeden, masajla ameliyatsız olarak düzelebilir. Ancak buna muayeneyle karar verilir. Çocuğun yaşı ve hastalıkla ilgili özelliklere göre yapılacak tedavi ve ameliyat şekline karar verilir. Yetişkinlerde ise çoğu hastada ameliyat gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!