Rahim ağzı kanseri erken tanı sayesinde korkulu rüya değil

Güncelleme Tarihi:

Rahim ağzı kanseri erken tanı sayesinde korkulu rüya değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2021 13:54

Özel Egepol Hastanesi Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Gül, kadın üreme sisteminde sık görülen ve ölümlere neden olabilen rahim ağzı (serviks) kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tanı konulmadan önce rahim ağzında bazı değişiklikler görüldüğünü belirten Opr. Dr. Gül, bunların zamanında saptanmasının ve kanser ortaya çıkmadan ya da yayılmadan önleyici tedavilerin doğru şekilde yapılmasının gerektiğini vurguladı.

HPV VE SMEAR TESTİ
Opr. Dr. Ayhan Gül, “Erken tanı amacıyla rahim ağzından belli aralıklarla alınan sürüntü örneklerinden yapılan ‘smear’ adlı incelemeler yıllardır kolaylıkla uygulanmakla birlikte bu yöntemin etkinliğinin sınırlı olduğu da bilinmektedir. HPV, rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen bir virüs olup dokuya yerleştikten sonra yıllar içinde kansere zemin hazırlayan değişmelere ve sonunda kanser gelişmesine neden olmaktadır. HPV testi, smear ile birlikte veya tek başına kullanılmaktadır. İnsan Papilloma Virüsü’nün rahim ağzından alınan sürüntü örneğinden yapılan testte pozitif olarak saptanması, rahim ağzı kanseri açısından hastanın risk altında olduğunu gösterir. Cinsel olarak aktif olan kadınlarda bu iki testin hekimler tarafından önerilen sıklıkta yapılması önem taşımaktadır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!