Prostat ameliyatı artık çok daha kolay

Güncelleme Tarihi:

Prostat ameliyatı artık çok daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2021 12:21

Özel Sağlık Hastanesi Üroloji Kliniği Uzmanı Opr. Dr. Emir Akıncıoğlu, iyi huylu prostat büyümesinin 50 yaşın üstündeki erkeklerde daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, hastalığın idrar yapma ile ilgili birçok probleme yol açtığını, kalıcı tedavinin ise mümkün olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Opr. Dr. Akıncıoğlu, “İyi huylu prostat büyümesi, erkeklerin yaşlanması ile görülme sıklığı artan bir hastalık. Kanser benzeri kötü huylu bir rahatsızlık değil, ancak sürekli ilerleyen bir süreç söz konusu olduğundan hastaların hayat kalitesini oldukça bozabiliyor. Bu tip hastalarımızda özellikle idrara sık çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi, kesik kesik işeme gibi birçok sorunun yaşandığını görüyoruz” dedi. Tedavi süreci hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Emir Akıncıoğlu, “İyi huylu prostat tanısını yaptığımız muayene ve tetkiklerden sonra koyuyoruz. İlk planda hastalarımızın sorunlarını ilaç tedavisi ile çözmeye çalışıyoruz. Ne var ki, yaşla beraber prostat sürekli büyümeye devam ettiği için hastalarımızın da büyük çoğunluğu zaman içinde ilaçlardan fayda göremeyecek hale gelebiliyor. Bu durumda da cerrahi müdahaleyle prostatın iç kısmını ortadan kaldırarak sorunu çözüyoruz” bilgisini paylaştı.

KAZIMA YERİNE SIYIRMA

Haberin Devamı

Yeni nesil HOLEP ameliyatının prostat büyümesinin tedavisindeki en modern tekniklerden biri olduğunu belirten Opr. Dr. Akıncıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Cerrahi müdahalelerde eski yıllarda TUR denilen kazıma ameliyatını yapıyorduk. Bu işlemde prostatın içi parça parça kazınarak alınıyordu. Ancak çok büyümüş prostatlarda tamamen kazıma mümkün olamayacağı için hastalarımızı açık ameliyata yönlendirmek zorunda kalıyorduk. Yeni nesil teknolojide Holmium Lazer denilen özel bir cihazla HOLEP ameliyat tekniğini uyguluyoruz. Bu teknikte prostatı kazımıyor, tüm büyümüş dokuyu bütün parça halinde sıyırıyoruz. Böylelikle çok büyük prostatlarda bile artık kapalı ameliyat yapma şansımız oluyor. HOLEP tekniğinin bize ve hastaya sağladığı avantajlar bununla sınırlı kalmıyor. İşlemde kanama daha az olduğundan kan sulandırıcı benzeri ilaç kullanan hastalar için de HOLEP güvenilir bir yöntem. Ayrıca, eski ameliyatlarla karşılaştırdığımızda sondayı da 24 saat kadar daha erken alma şansımız olabiliyor. Bunun yanı sıra özellikle 7-8 yıldan daha uzun dönemde bile hastalığın tekrarlama riski bu teknikle çok daha düşük.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!