Pandeminin psikolojinizi bozmasına izin vermeyin

Güncelleme Tarihi:

Pandeminin psikolojinizi bozmasına izin vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2021 12:56

Bir yılı geride bıraktığımız pandemi sürecinin çocuklar ve yaşlıların olduğu kadar yetişkinlerin de günlük yaşamını etkilediğini belirten Bodrum Amerikan Hastanesi Uzman Psikoloğu Serra Alemdar, hareketsizlik ve stresin psikolojik rahatsızlıklara yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Uzun zamandır okullar, restoranlar ve kafelerin kapalı olduğunu, pek çok kişinin evden çalıştığını ifade eden Alemdar, bu durumun her yaştan bireyin psikolojisini olumsuz etkilediğini vurgladı, temel ihtiyaç olan sosyalleşme konusunda insanların kısıtlandığını dile getirdi. Serra Alemdar, “Öğrenciler uzun süredir okullarına gidemedi, 65 yaş üstü insanlar günde birkaç saat haricinde evlerinde kapalı kaldı. Bu adapte olmaya çalıştığımız yaşam tarzında temel ihtiyaçlarımız olan sosyalleşme, egzersiz yapma gibi konularda da oldukça kısıtlı kaldık. Bununla birlikte pek çok kişide depresyon, anksiyete, obsesif davranışlar ve alkol kullanma gibi alanlarda belirgin düzeyde kötüye gidiş oldu. Ne zaman sonlanacağını bilemediğimiz bu süreçte kendimizi bedenen, zihnen ve duygusal olarak sağlam tutmak için dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar var. Unutmayalım ki, kaç yaşında olursak olalım hepimizin duygusal iyilik halimizi koruyabilmek için sağlıklı bir vücuda, üretken hissetmeye, sosyalleşmeye, paylaşmaya, yeni birşeyler öğrenmeye ihtiyacı var. Birey olarak hepimiz kendimizi bir sistem gibi düşünmeli ve sıraladığım ihtiyaçların saatin çarkları gibi birbirine etki ettiğini, birindeki yetersizlik ya da aşırılığın diğerlerini de etkilediğini hep aklımızda tutmalıyız. Bu ihtiyaçlarımızı minimumda karşılamaya çabalamadığımız sürece psikolojik sorunlar kapıda bekler” dedi.

Haberin Devamı

FIRSATLARI İYİ DEĞERLENDİRİN

Bu kısıtlı koşullarda tüm fırsatların mümkün olduğu kadar iyi değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Alemdar, “Yakınlarımızla maske ve mesafe kurallarına uygun bir şekilde yüz yüze görüşebilmek, bunun mümkün olmadığı durumlarda görüntülü konuşma ya da telefonla haberleşmek sosyalleşme ihtiyacımızı karşılamak için oldukça önemli. Üretkenlik ihtiyacı ve bir işe yarıyor olduğumuzu hissedebilmek için yaratıcı ve motive olmamız gerekli. Bu dönemde kendimizi riske atmadan yapabileceğimiz müzik, el sanatları gibi aktiviteleri, önceden bize iyi gelmiş olan ya da hep yapmak isteyip de fırsat bulamadığımız hobileri hayatımıza sokmak için çaba harcamalıyız. Zihnimizi aktif tutabilmek için kitap, dergi, gazete okumak, yeni bir dil ya da beceri öğrenmek, bulmaca çözmek, dikkatimizi ve konsantrasyonumuzu korumaya yönelik oyunlar oynamak faydalı olacaktır” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

BESLENME VE UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Beden sağlığı için yeterinden az ya da fazla uyumamaya, uyku saatlerini de geç yatıp geç uyanma şeklinde kaydırmamaya dikkat edilmesi konusunda da uyarıda bulunan Serra Alemdar, sözlerine şöyle devam etti: “Aşırı ya da sağlıksız beslenmemeli, Akdeniz tipi diyeti hem pandemi sürecinde, hem de sonrasında yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Hareketsiz kalmamaya özen göstermeli, her gün yaşımıza ve sağlık durumumuza uygun yürüyüş ya da diğer egzersizleri düzenli bir şekilde yapmalıyız. Sağlık problemleri yaşadığımızda, koronavirüs kapmaktan çekindiğimiz için doktorumuza gitmeyi erteleme davranışında olmamalı, hastalık kapmamaya çalışırken başka sağlık sıkıntılarına yol açmamalıyız. Uykusuzluk, aşırı endişe, motivasyon azlığı, isteksizlik gibi zorluklar yaşadığımızı hissettiğimizde bu sorunların iyice büyüyüp kontrolden çıkmasını beklemeden bir psikolog ya da psikiyatriste gitmeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!