Pandemi nedeniyle göz tedavinizi aksatmayın

Güncelleme Tarihi:

Pandemi nedeniyle göz tedavinizi aksatmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2020 15:41

Pandemiyle birlikte sokağa çıkma kısıtlamalarının vatandaşların sağlık tedavilerini ertelemesine neden olduğunu söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, bu kararın mutlaka uzman hekimin onayının ardından alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ertelenen sağlık tedavilerinin yeni sorunları beraberinde getireceğini ifade eden Opr. Dr. Asena, özellikle bazı göz hastalıklarında geri dönülemeyecek görme kayıplarının ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu. Pandemi nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçtiğimizi vurgulayan Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Yaşamın normal akışı bozuldu, can kayıpları yaşandı. İnsanların öncelikleri değişti ve sağlıkta erteleme eğilimine girildi. Bu durum tedavisi devam eden göz hastalığı bulunan kişilerde olumsuz sonuçlara neden oldu. Sağlık beklemeye gelmez, tedavilerin aksaması geri dönülmez kayıplar oluşturabilir. Burada en önemli olan konu iletişimi kesmeden tedavi süreçlerine ilişkin kararı göz hekimine bırakmaktır” dedi.

Pandemi nedeniyle göz tedavinizi aksatmayın

 

Haberin Devamı

YENİ SORUNLARA YOL AÇIYOR

“Özellikle ameliyat seviyesine gelmiş katarakt hastalarında görmenin tamamıyla kaybı söz konusu” diyen Opr. Dr. Asena, şöyle devam etti: “Katarakt tedavi edilmezse göz tansiyonu ve iltihabi durumlar gibi ek sorunlar oluşabiliyor. Geç kalındığında ameliyat olsa bile görmenin geri dönme şansı azalabiliyor. Sarı nokta ve şeker hastalığı, damar tıkanıklığına bağlı olarak retina bozukluklarına neden oluyor ve iğne tedavisi gerekiyor. Bu tedavilerin uzun süre ertelenmesi geri dönülemez görme azalması veya tedaviye cevap alınamaması gibi sonuçlar doğurabiliyor. Retina hastalıklarının birçoğunun genellikle hızlı tedavi edilmesi gerekiyor. Uçuşma, ışık çakmaları gibi şikayetler retina yırtığı belirtisi olabilir. Hasta mutlaka önce muayene edilmeli, gerekirse vakit kaybetmeden ameliyat edilmelidir. Glokom (göz tansiyonu) takip ve tedavisiz kaldığında körlükle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Erişkin çağında görülebilecek hastalıkların yanı sıra çocuklarda da muayenenin çok uzun süre yapılmaması ek sorunlar getirebiliyor. Küçük çocuklarda göz tembelliği söz konusu ise bunun tespit edilmemesi ve 2 yıl gibi bir süre ertelenmesi tedaviden alacağımız sonucu olumsuz etkileyebiliyor.”

 

Haberin Devamı

7/24 GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

Tüm branşlardaki hekimlerin pandemi sürecinde görevinin başında olduğunu ve kısıtlamalara herkesin kendisi ve çevresi için uyması gerektiğini paylaşan Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hekimler olarak pandemide ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde de görevimizin başındayız. Herkesin bilmesi gerekir ki, sokağa çıkma yasağı dahi olsa sağlık sorunlarınızın doktorunuza ulaşarak belirtilmesi ve tedaviye başlanması önem taşımaktadır. Eğer göz şikayetiniz veya devam etmesi gereken bir tedaviniz varsa mutlaka ara vermeden tedavilerin yapılması sağlanmalıdır. Sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmek bu durumda bir engel teşkil etmeyecektir. Kısıtlamalara dikkat etmek hepimizin ve yakınlarımızın sağlığı için çok önemli. Ama unutmayın ki, şikayetiniz varsa, tüm branşlarda sağlık hizmetleri de devam ediyor. Bu konuda mutlaka doktorunuza ulaşın. Çünkü uzun süreli tedavi ertelemeleri görme kaybına varabilecek sonuçlar doğurabiliyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!