Güncelleme Tarihi:
Erkan İYİGÜNGÖR
ŞEHİT Hüseyin Dalgılıç Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun beden eğitimi öğretmeni Merih Şener'in öncülüğünde hayata geçen Kedi Mahallesi projesi, hem kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlıyor hem de özel gereksinimli öğrencilerin rehabilitasyonunda önemli bir rol oynuyor. Proje kapsamında okul bahçesinde kedilerin barınması ve dinlenmesi için kedi evleri ile özel alanlar oluşturuldu. Öğrenciler, öğretmenler ve velilerin ortak çalışmasıyla kediler düzenli olarak besleniyor ve sağlık kontrollerinden geçiyor. Özellikle otizmli çocuklar, kedilerle etkileşim kurarak sosyal becerilerini geliştiriyor, duygusal olarak rahatlıyor ve hayata karşı daha olumlu bir tutum sergiliyorlar.
ONLARI SAKİNLEŞTİRİYOR
Projeyi anlatan Şener, “Bu proje özel çocukların ruhsal ve fiziksel sağlıklarında olumlu etki yarattı. Öğrencilerimizin patili dostlarımıza tensel temasta bulunmaları onları sakinleştiriyor, öfke kontrolleriyle başa çıkabilmelerine yardımcı oluyor, hayata tutunmalarına olumlu etki sağlıyor, Özellikle otizmli çocuklarda sosyal ve iletişim alanında zorlukları oluyor, kedilerle bağ kurmak; sosyal ve iletişimsel alanda ilerlemelerine yardımcı oluyor, çocuklarımızın duygusal zekalarında ve empati duygusu gelişiminde yardımcı oluyor” diyor.
DUYARLILIK ARTIYOR
Okul yönetiminin de projeye büyük destek verdiğini ifade eden Şener, “Yönetim projenin okulun genel atmosferini olumlu yönde etkilediğini, öğrencilerin daha duyarlı ve yardımsever bireyler haline gelmesine katkı sağladığını belirtiyor. Kedi Mahallesi projesi, sadece bir okulun değil, aynı zamanda tüm toplumun hayvanlara karşı duyarlılığını artırmayı hedefliyor. Bu örnek proje, diğer okullara ve kurumlara ilham kaynağı olabilir” ifadelerini kullanıyor.
Kedileri okul personeli, gönüllü veliler ve öğretmenler ile beslediklerini söyleyen Şener şöyle devam ediyor: “Zaman zaman öğrencilerle kontrolümüz dahilinde beraber mama veriyoruz. Velilerimizin, öğretmen arkadaşlarımızın ve personelimizin bu projeye katkıları çok oldu, onları motive etmek için rol model olmaya çalıştım, kendi hazırladığım bir mama istasyonu kurarak arkadaşlarımı harekete geçmeye teşvik etmeye çalıştım. Kedilerimizin sağlığı için veteriner hekim ve Bornova Belediyesi’nden yardım alıyoruz.”
PROJE GENİŞLEYECEK
GELECEKTE hayvan sayısı ve türlerini artırmayı hedeflediklerini dile getiren Şener, “Kedi Mahallesi projemizi büyütüp, tavşan, köpek, papağan, kaz, ördek, muhabbet kuşu gibi hayvanlardan oluşan küçük bir hayvanat bahçesine dönüştürebilmeyi çok isterim. Çünkü böyle bir alanın aynı zamanda özel öğrencilerde psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyeceğine inanıyorum” diyor.
ÖZEL ÇOCUKLARA
KATKISI ÇOK BÜYÜK
HAYVAN sevgisinin özel çocukları olumlu etkilediğini söyleyen Şener, “Hayvanların kendilerine ihtiyacı olduğu hissi onlarda özgüveni geliştiriyor, hayvanlara dokunmak ve onları sevmek, özel öğrencilerde el-göz koordinasyonunu ve ince motor becerilerini geliştiriyor. Hayvanları beslemek öğrencilerin günlük yaşam becerilerini öğrenmelerini kolaylaştırıyor, hayvanlara karşı duyarlılıklarını ve genel empati yeteneklerini olumlu yönde geliştiriyor” ifadelerini kullanıyor.