Navigasyon teknolojisiyle hata riski tarihe karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Navigasyon teknolojisiyle hata riski tarihe karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2021 08:08

Özel Sağlık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, yumuşak ve kemik dokuları ilgilendiren cerrahi işlemlerde kullanılan navigasyon teknolojisinin başarıyı artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Satoğlu, tıp teknolojisinin son yeniliklerinden olan navigasyon sistemiyle ameliyatta yumuşak doku kitlelerinin derinliği ve şeklinin net şekilde belirlenebildiğini ve bu sayede yetersiz eksizyon gibi olası hataların önüne geçilebildiğini belirtti.

SON 4-5 YILDIR ÇOK YAYGIN

Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, “Navigasyon sistemi adından da anlaşıldığı üzere yön bulma ve hedefe götüren bir teknoloji. Kranial yazılım ve üç boyutlu görüntüleme sayesinde ameliyat esnasında tomografi çekerek veya öncesinde çekilmiş tomografi ve MR görüntülerini navigasyon sistemine füzyon yaparak ilgili el aletlerine yönlendiriyoruz. Bu sayede ameliyatta nerede olduğumuzu, ne kadar doku çıkardığımızı görebiliyoruz. Navigasyon teknolojisinin hem beyin, hem de ortopedik cerrahi uygulamalarında (örneğin; beyin içi veya spinal tümörler, omurga, el bileği, dirsek, pelvis (leğen kemiği) ve diğer tüm kemiklerdeki kırık, kitle veya deformiteleri) kullanılması mümkün” diye konuştu. Dünyada son 4-5 yıldır yaygın şekilde kullanılmaya başlanan navigasyon teknolojisinin hekimlere avantaj sağladığını da kaydeden Doç. Dr. Satoğlu, şu bilgileri verdi: “Omurga deformiteleri (kifoz, skolyoz), omurga kırıkları, bel kaymaları veya dejeneratif omurga hastalıkları gibi patolojilerde omurgaya çok sayıda vida yerleştiriyoruz. Vidanın yanlış yerleştirilmesi durumunda omurilik ve sinir kökü hasarı oluşma riski doğabiliyor. Navigasyon teknolojisinde ise cihaza tanıtılmış özel el aletlerinin hareketlerini ekranda simule ederek nihai implantın konulmasından önce yön, açı, çap ve uzunluğu, risk altındaki damar, sinir gibi yapılara yakınlığını üç boyutlu görüntüleyerek en ideal enstrumentasyonu yapabilme imkanına kavuşuyoruz.

Haberin Devamı

KOMPLİKASYONA SON

Ameliyatlardaki hatalı veya sinire yakın vida koyma kaynaklı komplikasyonları da minimuma getiriyoruz. Buna ek olarak özellikle omurga kırıklarının büyük cilt kesileri yapılmadan, minimal invaziv cerrahi (perkütan vidalama veya çimentolama) ile tedavisinde de büyük kolaylık ve mükemmeliyet sağlıyor. Riskli omurga ameliyatlarında güvenli cerrahiyi pekiştirmek için nöromonitörizasyon uygulamasını da rutin olarak uyguluyoruz. Ameliyatta hastadan aldığımız elektrik sinyalleriyle sinir hasarı oluşması riskini en aza indirmiş oluyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!