Nadir görülen ses kısıklığı nedeni: Spazmodik disfoni

Güncelleme Tarihi:

Nadir görülen ses kısıklığı nedeni: Spazmodik disfoni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2022 18:24

Ses kısıklığına yol açan bazı hastalıkların çok nadir görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, nadir görülen bu hastalıklarda tanı konulma sürecinin uzadığını ve hastaların tedavilerinin de gecikebildiğini belirtti. Demirhan, bu nadir görülen ses hastalıklarından biri olan spazmodik disfoni hakkında merak edilenleri cevapladı: 

Haberin Devamı

 

Spazmodik disfoni nedir?: Ses tellerinin hareketini sağlayan kasların konuşma sırasında istemsiz kasılması nedeniyle seste kesilmelere ve konuşma güçlüğüne yol açan ses bozukluğudur. ·

Spazmodik disfoni hangi şikayetlere yol açabilir?: Spazmodik disfoni, ses tellerinin kapanmasını veya açılmasını sağlayan kasları etkileyebilir. Tuttuğu kas grubuna bağlı olarak hastaların şikayetleri değişkenlik gösterir. En sık ses tellerinin kapanmasını sağlayan kasları tutar ve konuşma sırasında seste kesilmelerle ve zorlanmayla giden bir konuşmaya yol açar. Konuşma sırasında seste kesilmeler yaşayan bu hastalar, şarkı söylerken veya gülerken bu kesilmeleri yaşamaz. 

Spazmodik disfonide tanı nasıl konulur?: Tecrübeli bir ses klinisyeni (KBB uzmanı veya dil ve konuşma terapisti), hastanın konuşmasını duyduğunda genellikle bu hastalığı hemen düşünür. Sonrasında yapılan konuşma endoskopisi ve sesin akustik analiziyle hastalığın tanısı netleştirmeye çalışılır. Sadece ses tellerinin yapısının değerlendirildiği endoskopik muayene yeterli değildir. Deneyimli bir ses klinisyeni tarafından değerlendirilmesi, tanı sürecini kolaylaştıracaktır. ·

Haberin Devamı

Spazmodik disfoni nasıl tedavi edilir?: Spazmodik disfonide tüm dünyada kabul edilen ve en çok uygulanan tedavi, ses tellerine yapılan tekrarlayan botoks enjeksiyonlarıdır. Bu enjeksiyonlar sonrasında hastaların konuşmaları düzelir. Konuşma sırasında olan kesilmeler kaybolduğu gibi boğazdan sıkılma hissi de düzelir. Ancak bu iyilik hali sadece 4-6 ay sürer ve sonrasında hastaların tekrar botoks enjeksiyonuna ihtiyacı olur. Ses terapisi, hastaların enjeksiyon sonrası rahatladıkları süreyi uzatmakta ve rahatsızlığa bağlı gırtlakta gelişebilecek sıkıntıları azaltmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!