Muğla’ya dev yatırım

Güncelleme Tarihi:

Muğla’ya dev yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2026 15:26

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MUSKİ tarafından hazırlanan Ekinanbarı Desalinasyon (deniz suyu arıtma) Tesisi ile Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da içme suyu kayıp kaçaklarının önlenmesi projeleri için 6.2 milyarlık finansman onayı çıktı.

Haberin Devamı

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’nce kentin su sorunlarını çözebilmek ve modern bir altyapı inşa etmek amacıyla hazırlanan Milas’ın 11 mahallesi ile Bodrum’a ilave su sağlayacak ‘Ekinanbarı Desalinasyon Tesisi’ ile Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’daki kayıp kaçakların ortadan kaldırılması projesi Cumhurbaşkanlığı 2026 Kamu Yatırım Programı’na alındı. Bu sayede Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) ve farklı kredi kuruluşlarından yaklaşık 6.2 milyar TL kullanılabilecek.

DENİZDEN İÇME SUYU

Ekinanbarı Desalinasyon Tesisi ile yılda yaklaşık 20 milyon metreküp içme ve kullanma suyu elde edilecek. Gelişmiş arıtma teknolojileriyle donatılacak tesiste yüzey suyundan sağlanacak ham su fiziksel ve kimyasal işlemlerin ardından ileri arıtma ve dezenfeksiyon süreçlerinden geçirilecek. Böylece yüksek kalite standartlarında sağlıklı ve güvenli içme suyu üretimi sağlanacak. Projede; su alma yapısından ters ozmoz (süzme) ve remineralizasyon (minerallerin geri kazandırılması) ünitelerine, temiz su depolarından iletim hatlarına kadar uzanan kapsamlı bir teknik altyapı bulunacak. Bu yatırım sayesinde Bodrum’un artan nüfusu ve yoğun turizm hareketliliğine bağlı su ihtiyacı sürdürülebilir şekilde karşılanabilecek.

Haberin Devamı

KAYIP KAÇAĞA ÖNLEM

Aynı zamanda, EBRD iş birliğiyle yürütülen ‘Muğla İçme Suyu Kayıp ve Kaçakların Azaltılması Projesi’ kapsamında içme suyu altyapısında da önemli bir yenilemeye gidilecek. Yapılan fizibilite çalışmaları sonrasında Dalaman, Ortaca, Köyceğiz ilçe merkezleri ile Toparlar, Dalyan ve Sarıgerme bölgelerinde su iletim ve şebeke hatları yenilenecek ve ilave su temini sağlanacak. Kayıp kaçak oranı en aza indirilerek bölgedeki basınç düşüklüğü kaynaklı kesintilerin önüne geçilecek ve vatandaşlara kesintisiz su sağlanacak. 

Muğla’ya dev yatırım

 

GELECEĞİ GARANTİ ALTINA ALIYORUZ

ÇALIŞMALARIN Muğla’nın geleceği açısından hayati önem taşıdığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla’mızın içme suyu altyapısını yenilemek, kayıp-kaçak oranlarını düşürerek, azalan su kaynaklarımızı korumak en büyük önceliğimiz. Bu nedenle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na kredi başvurumuz oldu. Onlar da inceledi ve uygulanabilirliğine karar verdi. Bu projemiz ayrıca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca onaylandı. Böylece, farklı kredilerle birlikte yaklaşık 6.2 milyar TL’lik finansman sağladık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız İbrahim Şenel’e teşekkür ediyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!