Milet’teki kutsal sulu mağara ziyarete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Milet’teki kutsal sulu mağara ziyarete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2021 15:15

 Didim’de Milet Antik Kenti’ndeki tiyatronun taban kısmında bulunan ve 2 bin 400 yıl önce hastaların iyileşmek için gittiği ve tanrılara adakta bulunmak için kullanıldığı sanılan su mağarası, çevre düzenlemesi yapılıp turizme açıldı.

Haberin Devamı

 

 

 

AYDIN İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Milet Müze Müdürü Baran Aydın ve Milet Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Christof Berns, Milet Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Milet’teki Büyük Tiyatro’nun temel kısmında o dönemde kutsal olduğuna inanılan bir su mağarası keşfedildiğini belirterek, mağarayı tamamen temizleyerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açtıklarını söyledi.

HEYKEL PARÇALARI BULUNDU

Milet Müze Müdürü Baran Aydın ise Milet Antik Kenti’ndeki bu su kaynağının zamanla kutsallık kazandığını kaydetti. Roma döneminde tiyatronun ayağının olduğu yerde dış cephede 5-6 adet bir kemerli, 5 niş mimarisi görüldüğünü ifade eden Aydın, “Üstteki tiyatro da buna benzetilmek istenmiş. Yine arkeologlar tarafından içinde yapılan çalışmalarda birçok heykel parçası ve çeşitli figürler bulundu. Bu da bize buranın bir kutsal alan olduğunu gösteriyor. Ziyaretçilere yeni bir destinasyon yaratma noktasında bu çalışmaları yaptık. İnsanları çeşitli hastalıklardan iyileştiren faydalı bir suyun varlığından hareketle bekli de o dönemde tiyatronun önü limandı ve gelen gemiciler burada tedavi görüyordu. O dönemde küçük bir hastane görevi yapan bir yer olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DOĞAL MAĞARAYI İŞLEMİŞLER

Milet Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Christof Berns de tiyatronun ayağında kutsal mağara bulunduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Muhtemelen Helenistik dönemde yapıldı. Doğal bir mağara ama M.Ö. 3’üncü yıllarda var olan kayaları işleyerek içinde bir takım aktiviteler yapılmış. Bu aktivitelerden adak objeleri bulduk. Bu nedenle buranın kutsal bir yer olduğunu düşünmekteyiz. Yunan antik dönemindeki tanrıların birine hediye olarak adak verildiğini, yani insanların dilek tuttuklarını düşünüyoruz. Mağaranın içinde bir su küveti var. Bu suyun kutsal aktiviteler için kullanıldığını düşünüyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!