Menopoz döneminin önemli sorununa lazerli çözüm

Güncelleme Tarihi:

Menopoz döneminin önemli sorununa lazerli çözüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 05:02

KADIN hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, menopozun bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu kaydetti. Menopozda lazerle vajinal gençleştirme ve idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimleri anlattı. Op. Dr. Çiğdem Karas, şöyle devam etti:

Haberin Devamı


PROBLEMLERE DİKKAT
“Vajinal duvarın daha ince, daha kuru, daha az elastik ve daha yangılı olmasına neden olur. Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında ağrı menopoz döneminin önemli sorunlarından biridir. Yüzde 27–55 arasında görülebilir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi, idrar kaçırma gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. İdrar kaçırma sorununda vajina içinde, idrar kanalı etrafında yer alan kollajen yapısının güçsüzleşmesi sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda özellikle ‘stres üriner inkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz, öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artmasıyla idrar kaçırma görülüyor.”

ÇOK HIZLI İYİLEŞME
Op. Dr. Karas, CO2 lazer sisteminin vajinal duvarı yeniden yapılandırdığını, vajinal duvarı kalınlaştırdığını ve lubrikasyonu arttırdığını belirterek, “Submukozaya, mikroskobik termal alan kolonları halinde penetre olan enerji, minimum ablasyon yaratırken, çevre dokuyu sağlam bırakır. Bu sayede, vajinal duvar yenilenirken, çok daha hızlı iyileşir. Var olan fiberler kasılırken, yeni kolajen sentezi başlamış, hedef doku yenilenmiş olur. Vajinal kuruluk ve tekrarlayan enfeksiyonları, vajinal yüzeyin yenilenmesini ve kayganlığın artmasını sağlayarak tedavi eder. Tedavi, vajinal bağışıklık sistemini ve bölgeye kan akışını arttırır. Yeni sağlıklı dokunun, enfeksiyonlara daha dayanıklı olmasını, vajinanın normal PH seviyesini korumasını sağlar. Tedavi, kaşınma, yanma gibi rahatsız semptomları ortadan kaldırır ve seksüel doyumu arttırır” diye konuştu.

Haberin Devamı

 
HASTA İÇİN DE
AVANTAJLI
LAZER tedavisinin hem hasta hem hekim içinde kolaylık sağladığını söyleyen Op. Dr. Çiğdem Karas, “Lazer tedavileri çok kısa sürede tamamlanmaktadır. Günlük rutininizi etkilemez. İşlemin kısa sürmesi, cerrahi bir kesi veya dikiş işleminin olmaması, hastalar için son derece kolay tolere edilebilir olması, anestezi gerektirmemesi, hafif- orta düzey stres üriner inkontinens ve mikst tipteki idrar kaçırmalarında oldukça başarılı olması ve aynı seansta boylu boyunca vajinal sıkılığın da sağlanabilmesi gibi avantajlı yönleri var. Aynı gün içinde hastanın kendi günlük hayatına devam edebilmesi de işlemin en önemli avantajları arasındadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 
HATIRLATMA UYGULAMASI
MENOPOZDA CO2 lazer ile vajinal yenileme ve idrar kaçırma problemlerindeki uygulamalarında genelde tek seansın yeterli geleceğini söyleyen Op. Dr. Karas, “Ama tekrar gerekirse 4-6 hafta aralıklarla, toplam 2 veya 3 kez yapılmalıdır. Bir yıl sonra tek bir ‘hatırlatma uygulaması’ (touch up) da önerilmektedir. Kolajen bağ dokusu azalmasına bağlı olarak tüm işlemler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir. Hiçbir majör komplikasyon rapor edilmemiştir. Vajinal lazerler doğru hasta gruplarında oldukça yüz güldürücüdür” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!