Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2020 15:54

Günümüzde her sekiz kadından birinde görülen meme kanserinin ciddi bir hastalık olduğunu belirten Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özgür Çavdaroğlu, erken tanının hayat kurtardığını söyledi. Meme kanserinin her yaşta görülebildiğini ama ağırlıklı olarak ileri yaştaki kadınlarda gözlemlendiğini ifade eden Opr. Dr. Çavdaroğlu, kadınların kendi kendine yapacakları muayenenin önemli olduğunu, eğer bir şüphe oluşursa vakit kaybetmeden genel cerrahi uzmanına başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Tanı ve tedavi süreçleri hakkında bilgi veren Opr. Dr. Özgür Çavdaroğlu, “Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı hayat kurtarır. Erken fark edilen bir tümörün tedavi edilme olasılığı da daha yüksektir. Hastalıkta öncelikle muayene, radyolojik görüntüleme ve eğer gerekirse de biyopsi ile birlikte tanı konulmaktadır. Eğer gerekliyse ve mümkünse koruyucu meme cerrahisi yapılır. Burada meme dokusunun yalnızca bir bölümü çıkartılmaktadır. Tümör tespit edildiği zaman multi disipliner bir tedavi uygulanır. Genel cerrahi, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi ve plastik rekonstrüktif cerrahi dallarında uzman hekimler hastanın tedavi süreçlerini yönetmektedir” diye konuştu.

ŞÜPHE VARSA DANIŞIN

Opr. Dr. Çavdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Adet başladıktan sonraki 1 hafta sonra elle yapılan muayene, tümörün tespiti ve erken tanı konusunda önemli avantaj sağlar. Meme kanseri tedavisinin ardından rutin kontroller uzman hekim tarafından sürdürülmektedir. Pandemi nedeniyle insanlar daha çok Kovid enfeksiyonuna karşı kendini koruma refleksi içine girdiler ama kronik hastalıkları bulunanlar ve gelişebilecek kanser gibi hastalıklara karşı da insanların bilinçli olması ve hekimlerle iletişimlerinin devam ettirilerek tedavinin ihmal edilmemesi çok önemli bir konu.”

Haberin Devamı

ANGELINA JOLIE İLE POPÜLER OLDU

Kanser tedavisi sürecinde meme onarımının mastektomi ameliyatıyla eş zamanlı veya sonrasında yapılabileceğini dile getiren Opr. Dr. Polat, “Onarımın zamanlaması konusu tedavi sürecindeki hekimler ve hastanın ortak görüşüyle şekilleniyor. Kimi hasta daha henüz kanser durumunu sindirememişken onarım sürecini düşünmek istemiyor. Kimi hastaysa bütüncül tedavi yaklaşımını daha iyi anlıyor ve çoğu zaman da ameliyattan çıktığında, ‘İyi ki onarım yoluna girmişim’ diyor. Hangi yolu seçerse seçsin bütün meme kanseri hastalarına sunabileceğimiz tedavi seçenekleri var” dedi. Opr. Dr. Ömer Polat, ekledi: “Meme onarımlarını sadece kanser nedeniyle yapmıyoruz. Bazı hastalarda kanser oluşma riski de yüksek oluyor. Meme, önlem olarak alınıyor. Koruyucu mastektomi konsepti özellikle Angelina Jolie’- nin geçirdiği ameliyat sonrası popüler oldu. Hasta, memesi alındıktan sonra kendisininkine benzer bir meme şekli elde edebileceğini öğrenince bu fikre daha sıcak bakıyor.”

Haberin Devamı

SAĞLIKLI VE ESTETİK BİR GÖRÜNÜM MÜMKÜN

ÖZEL Sağlık Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ömer Polat da meme kanseri veya şüphesi nedeniyle memesi alınan kadınları tamamlayıcı tedavilerle yeni bir görünüme kavuşturduklarını aktardı. Eskiden meme kanseri tedavisinin vücut için daha zorlayıcı nitelikte olduğunu ve hastanın fonksiyonlarını zayıflattığını belirten Opr. Dr. Polat, yeni gelişen tedavi yöntemleri ve teknolojilerle sadece kanser tedavisi değil, hastayı sosyal ve psikolojik olarak ameliyat öncesi haline en yakın duruma getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Memenin kadınlarda fonksiyonel, fiziksel ve psikolojik olarak önemli bir organ olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Ömer Polat, ekledi: “Meme kadın benliğini tamamlaıyor. Bu organın onarımı ruhsal ve fonksiyonel anlamda tamamlayıcı bir tedavi. Kanser tanısı konulduktan sonra temel amaç bu hastalıktan kurtulmaktır. Bu yönde multidisipliner yaklaşımımız var” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!