Meme kanseri sonrası yeniden meme oluşturma

Güncelleme Tarihi:

Meme kanseri sonrası yeniden meme oluşturma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2020 04:44

MEME kanserinin kadın hayatının önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Levent Yeniay, bu durum hastaların kendi hayatları kadar çevrelerini de oldukça etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

Tedavi sürecinin eski dönemlere kıyasla daha kolay geçmesine rağmen çeşitli izler ve yan etkilerin tedavi sonrası sorun olabildiğini ifade eden Yeniay, cerrahi yönden en önemli sorunların başında meme kaybının geldiğini vurguladı. Meme kaybının telafisi hakkında bilgiler veren Yeniay, şunları söyledi:
“Plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı meslektaşlarımız ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile hastalarımıza bu konuda çözümler sunabiliyoruz. Alınan memenin yerine kişinin kendi dokularından ya da suni materyaller (silikon) kullanılarak yeni meme oluşturulabiliyor. Bu operasyonlar ya mastektomi ile birlikte ya da mastektomi ameliyatından sonra ikinci bir girişimle gerçekleştiriliyor. İki yöntemin de avantaj ve dezavantajları var. Her hastanın durumuna göre en ideal yöntem seçilmeli. Burada önemli noktalardan biri de tedavi başlangıcında bununla ilgili hastaların bilgilendirilmesi ve planlamanın yapılmasıdır.”

Haberin Devamı

Meme kanseri sonrası yeniden meme oluşturma


İKİ FARKLI YÖNTEM
Meme kaybının yerine konulması için eş zamanlı ya da iki aşamalı cerrahi şeklinde iki yol olduğunu belirten Yeniay, “Aynı anda yapılan cerrahi yöntemini en çok kanser başlangıcı (in-situ), erken evre meme kanseri ve risk azaltılması amacıyla yapılan mastektomilerde tercih ediyoruz. Bu yöntemin en önemli avantajı, hastanın ameliyat masasından yeni oluşturulmuş bir meme ile kalkmasıdır. Böylece tek seferde iki ameliyat tamamlanmış olur ve hasta meme yokluğunu büyük ölçüde yaşamaz. Buna karşın bu ameliyatların süresi daha uzundur ve ameliyat sonrası iyileşme ve normal hayata dönüş daha geç olur. Bir grup meme kanseri hastamızda kanser tedavisini aksatacağı için bu eş zamanlı ameliyat yöntemi maalesef uygun olmamaktadır” diye konuştu.


BİRLİKTE BELİRLENMELİ
Özellikle ameliyat sonrası ışın tedavisi alacak hastalarda daha çok tercih ettiklerin yöntemin iki aşamalı ameliyatlar olduğunu bildiren Yeniay, şu bilgileri paylaştı: “Mastektomi sonrası kemoterapi ya da radyoterapi tamamlanır. Dokuların normale dönmesi için belirli bir süre geçmesi beklenir. Bu süre genellikle 6 aydır. Mastektomi bölgesinde oluşan doku kaybı, öz dokular (karın, sırt, kalça gibi yağ dokusu) ya da silikon ile öz dokuların birlikte kullanılmasıyla yerine konur. Burada hasta iki kez ameliyathaneye girer. Buna karşın işlem, hastanın ve hekimin en uygun olduğu zamanda planlanır. Karşı meme aynı anda simetrize (eş görünüm) edilebilir.
Yapılan araştırmalar, bu tip ameliyatlar sonrası hastaların eşzamanlı operasyonlara göre görüntülerinden daha memnun kaldıklarını göstermektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!