Mardin fotoğrafları sergide

Güncelleme Tarihi:

Mardin fotoğrafları sergide
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2018 12:10

Mardin fotoğrafları sergide

Haberin Devamı

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından hazırlanan, 51 yıllık gazeteci, eski milli atlet ve fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka'nın Mardin fotoğraflarının yanı sıra Hasankeyf'in de yer aldığı 125 fotoğraftan oluşan 45'nci kişisel fotoğraf sergisi 'Hoşgörü Diyarı Mardin- Mardin'de yaşam ile merhaba Hasankeyf' Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Sergi Salonu'nda açıldı. Sergide Mardin Valisi Mustafa Yaman tarafından çekilen fotoğraflar da yer aldı.

Sergi açılışına EBSO Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, eski Mardin valileri Yahya Gür, Mustafa Temel Koçaklar,  İzmir eski Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Mardinliler Federasyonu Baskanı Ahmet Tunç, İzmir Mardinli Genç İşadamları Derneği Baskani Erdal Ataklı, İGC Başkan Yardımcısı Dilek Gappi,  EBSO üyeleri, İzmir'de yaşayan Mardinliler ile İzmirli fotoğraf sevenler katıldı. Gecenin en özel konuğu ise Adnan Avuka'nın öğretmeni Bedia Hadımı oldu. Öğrencisine çiçek getiren Hadımı, onu kutladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EBSO Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, böylesi bir sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Türkiye'nin Güneydoğusundan, tarih ve kültür kokan Mardin'den gelen konukları, tarih ve kültürün batıdaki beşiği, 8 bin yıllık Ege'nin incisi İzmir'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Dönmez, "Fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka'nın sergisi önemli bir değer ve emek içeriyor. Birçok yaşanmışlığı tüm çıplaklığıyla bizlere anlatıyor. Kendisine verdiği emeklerden dolayı ve özellikle  bölgesinin sesi olduğu için ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye'nin kültürel zenginliğinin önemli bir kilometre taşı olan Güneydoğu bölgesi ve özellikle  medeniyetler beşiği Mardin'in yaşamını anlatan fotoğrafların hepsinin bir aşk hikayesi var. Başta Mardin olmak üzere Doğu ve Güneydoğumuzun artık, sanatla, kültürle, sanayiyle, büyüyen tarımıyla anılmasının gerekliliğine inanarak serginin amacına ulaşmasını diliyorum" dedi.

İGC Başkanı Misket Dikmen ise böylesi bir serginin paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek "Fotoğraflara baktığımda ben 35 yıl öncesine gittim. Çünkü 35 yıl önce tayinim çıkmıştı, Diyarbakır üzerinden Mardin'e giderken 'Galiba bir rüya kentine geldim' dedim. Bir rüyanın içine girdiğimi düşündüm. Az önce buradaki fotoğrafların birinin önünde kendimi Kasımıye Medresesi'nin taş kapısından Mezapotamya'ya kollarımı açmış durumda hissettim. Ardından da medresenin bahçesindeki o suyun ruhları yıkayan tedavi eden şıkır sıkır sesini hissederek bu sergiyi böyle gezilmesi gerektiğini düşündüm. Çünkü medeniyetlerin beşiği bu coğrafya 35 yıl önce tanıdığımda olağanüstü bir masal şehriydi. Her zaman gitmekten büyük keyif aldım. O coğrafya hepimizin nasıl bir arada yapabileceğimizi nasıl yüzyıllardın yaşayıp gelip te bize bundan sonrasının kodlarını şifrelerini verdiğini gözlemlemek mümkündü. Mardini sevmek için illaki Mardinli olmak gerekmiyor. O coğrafyayı bir kere bile solumak olağanüstü bir duygu. Görmeyen herkese tavsiye ediyorum ama bu serginin başlığının aslında 'Hasankeyf'e elveda' olması biraz daha içe dokunan bir özellik taşırdı. Gidin, Hasankeyf'i görün çünkü çok yakında Hasankeyf'i görmek mümkün olmayacak" diye konuştu.

50 yıllık gazeteci-eski milli atlet ve fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka ise bir Mardin aşığı olduğunu belirterek, teşekkür önceliğinin eşine ait olduğunu, onun emekli olduğunda aldığı ikramiyeyi de Mardin ve fotoğrafları uğruna harcadığını açıkladı.

Mardin'e duyduğu aşk ile Türkiye'nin yanı sıra Amerika başta 10 ülkede sergi açtığını belirterek, ömrünün yettiğince aşık olduğu kent Mardin'in tanıtımı ile ilgili elinden gelen tüm gücünü kullanacağını dile getirdi.

Fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka, EBSO Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez ve İGC Başkanı Misket Dikmen'ne katkılarından dolayı plaket verdi. İzmir Mardinliler Federasyonu Baskani Ahmet Tunç ise kentlerinin tanıtımına katkı veren fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka'ya plaketle teşekkür etti.

Sergi 3 gün süreyle gezilebilecek.

Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!