Küresel bir sağlık sorunu obezite

Güncelleme Tarihi:

Küresel bir sağlık sorunu obezite
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 21:19

MAVİ Hospital hekimlerinden genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Erdem Nalbant, obezite ve tüp mide hakkında bilgi verdi. “Yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olarak obezleşen insanların sayısı dünyada 2 milyara yaklaştı diyen Nalbant, bu rakamın 41 milyonunu 5 yaşından küçük çocukların oluşturduğuna dikkat çekti. Obezitenin küreselde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Nalbant, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

 

RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ

“Obezite her geçen gün artış gösteriyor. DSÖ tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında 10 yılda obezite prevalansında yüzde 10-30 arasında bir artış saptandığı bildirildi. Türkiye’de de rakam ürkütücü boyutlarda. Nüfusumuzun yüzde 70’e yakını fazla kilolu, obez ya da morbid obez ve üstü. Obezlerin sorunları sadece aşırı kiloları değil, obezite tansiyon, kalp, diyabet gibi birçok hastalığın da gelişmesine neden oluyor.”

CERRAHİ YÖNTEM

Obeziteyle savaşta ilk yöntemin diyet ve sporla kilo vermek olduğunu ifade eden Nalbant, “Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki vücut kitle indeksi (VKİ) 35’in üzerinde olan, kolesterol ve hipertansiyon gibi hastalıkları bulunanların diyet ve diğer çözümlerle kilo verme şansları yüzde 3. Bu sonuç obezite cerrahisi için başvuran her hastaya ameliyat yapılmaz. Hastanın mutlaka ameliyat dışı yöntemleri bir süre denemiş olmalı; diyet, spor, hareketli yaşam gibi. Hasta 18-65 yaş arasında ve anesteziyi kaldırabilecek durumda olmalı. VKİ 40’ın üzerinde veya 35-40 arasında ise obeziteye bağlı ek bir hastalığı olması gerekir. Diyabet, yüksek tansiyon gibi. Veya kişinin VKİ 30- 35 arasında ise diyabeti veya metabolik sendromu olmalı. Tedavi edilmemiş psikiyatrik bir bozukluk bulunmamalı ve madde veya alkol bağımlısı olmamalı.”

Haberin Devamı

TÜP mide ameliyatı midenin yaklaşık yüzde 75-80’inin çıkarılması” diyen Op. Dr. Erdem Nalbant, şu bilgileri paylaştı: “Sonuçta mide hacmi azalır. Ameliyat olanlar daha az yiyerek doygunluk hisseder. Ayrıca midenin çıkartılan kısmından ‘ghrelin’ denen iştah hormonu salgılanır. Bu hormonun eksilmesi de iştahı azaltır. Bu ameliyat teknolojinin gelişmesi ve doktorların tecrübesinin artmasıyla çok düşük risklerle gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyatlarda ölüm riski binde birin altındadır. Sorun çıkma olasılığı yüzde 1’dir. Bu konuda tecrübeli obezite cerrahisi merkezlerinde yapıldığı sürece riskler çok düşüktür. Kilo verme 1-1.5 yıl devam etmektedir. En hızlı kilo verme dönemi ilk 6 aydır. Bu ameliyatla hastalar fazla kilolarının ortalama yüzde 75’ini vermektedir. Yüzde 5 hastada kilo verme döneminden sonra 5-10 kg kilo alma görülebilir. Kurallara uyulduğu sürece bu risk çok azdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!