Kovid-19 tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar

Güncelleme Tarihi:

Kovid-19 tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 19:38

KOVİD-19 enfeksiyonu sırasında kan sulandırıcı kullanımıyla ilgili hastaların sık soru yönelttiğini belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, hastaneye yatırılan tüm Kovid-19 hastalarında ulusal ve uluslararası tedavi kılavuzları uyarınca kan sulandırıcı ilaç uygulanması gerektiğini söyledi. Ancak evde tedavi alacak hafif semptomları olan hastalar için kan sulandırıcı kullanımının sadece kanama riski düşük olan ve pıhtılaşmaya yatkın olanlarda tercih edilmesinin uygun olacağını kaydeden Evrengül, rutin her hastada kullanımının ise önerilmediğini vurguladı.

Haberin Devamı

 

KALP HASTALARI DİKKAT

Kovid-19’un özellikle kronik kalp hastalarında ölümcül etkilere neden olduğunu ve enfeksiyona yakalanan hastaların büyük çoğunluğunun kalp kaynaklı nedenlerden kaybedildiğini belirten Prof. Dr. Harun Evrengül, “Kalp-damar hastalıkları ve ileri yaş, hipertansiyon, obezite, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara ve stres gibi risk faktörleri, Kovid-19 enfeksiyonunun daha ağır geçirilmesine neden olmaktadır. Kovid-19, kalp kasına zarar vererek kalp kası iltihabı veya kalp damarlarında pıhtı oluşturup kalp krizine neden olarak kalp kasında hasar oluşturabiliyor. Kalp kasında hasar, kalp yetmezliği ve ölümcül ritim bozukluklarıyla hastanın kaybedilmesine kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir. Bu ölümcül neticelerin oluşmaması için pıhtı oluşumunun önlenmesi ve gerekli tedavilerin uygulanması hayati öneme sahiptir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ASPİRİN KULLANILABİLİR

“Hastaneye yatırılan tüm Kovid-19 hastalarında ulusal ve uluslararası tedavi kılavuzları uyarınca tromboprofilaksi denilen kan sulandırıcı ilaç uygulanmalıdır” diyen Prof. Dr. Evrengül, şöyle devam etti: “Kan sulandırıcı olarak aspirin kullanılabilir mi sorusuyla sık karşılaşıyoruz. Aspirin, hem pıhtı önleyici hem damar koruyucu hem de antiviral etkileriyle kullanılabilecek ilaçlardan biri. Hastaneye yatan Kovid-19 hastalarına yattıkları süre boyunca aspirin verilmesi, hastalığın ağırlaşmasının önlenmesi ve kalp damar tıkanıklığından korunmak için önerilmektedir. Evde tedavi alacak hafif semptomları olan hastalar için aspirin kullanımı sadece kanama riski düşük olan ve pıhtılaşmaya yatkın olanlarda tercih edilmelidir. Rutin her hastada kullanımı önerilmemektedir.”

DOKTOR KONTROLÜNDE OLMALI

Kan sulandırıcıların doktor kontrolünde kullanılması gerektiği konusunda uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Harun Evrengül, “Kan sulandırıcılar hayat kurtarmasının yanında vücutta kanamalara neden olabilmektedir. Bu ilaçların doktorun önereceği şekilde kullanılması, kişilerin bu tür ilaçları gelişigüzel almamaları hayati derecede önem taşımaktadır. Ne kadar süre kullanılacağı, hastaya göre değişmektedir. Kan pıhtılaşma testleri normal sınırlara dönene kadar kan sulandırıcı tedavinin devamı önerilir. Ayrıca yeterli su tüketimi, damarlarda oluşabilecek pıhtılaşmayı önleyebilmek adına önemli” ifadelerini kullandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!