Kovid-19 ortopedik sorunları artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kovid-19 ortopedik sorunları artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2021 23:04

Dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınının beraberinde birçok sağlık sorununu da getirdiğini belirten Prof. Dr. Akın Kapubağlı, özellikle 65 yaş üstü kişilerin zorunlu evde kalış süreleri arttıkça, genel sağlık problemlerinin yanında egzersiz eksikliği ve düzensiz beslenmeyle birlikte kilo aldıklarını ve osteoporoz denilen kemik erimesine yakalanabildiklerini söyledi.

Haberin Devamı

OSTEOPOROZUN, yaşlı bireylerde basit düşmelerle kalça ve omurga kırıklarına sebep olduğunu belirten ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Akın Kapubağlı, salgın tedbirlerinin zorunlu olarak 65 yaş üstü vatandaşlarımızı uzun süreli evde kalmaya zorladığını kaydetti. Hareketsiz, güneşsiz ve havasız ortamların özellikle kış aylarında kalp ve damar sorunları yanında hareket sistemi üzerinde de olumsuz etkileri bulunduğunu ifade eden Kapubağlı, kişi evde tek başına yaşıyorsa, buna depresyonun da eklendiğini bildirdi. Depresif hastaların doğal olarak beslenme bozukluğuna ve aşırı yemeğe yöneldiğini dile getiren Kapubağlı, “Hareketsizlik uzun süre devam ederse, insanların denge ve yürüme alışkanlıklarını bozmakta, dolayısıyla sendelemeyi artırmaktadır. Çok basit nedenlerle kişiler düşerek değişik yerlerinde kırıklara neden olmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

KİLO ALIMI ARTIYOR

Evde geçirilen boş zamanların doğal olarak kişileri düzensiz beslenmeye ve kilo almaya götürdüğünü kaydeden Kapubağlı, bu nedenle ileri yaştaki zorunlu evde kalan bireylerin kendilerine tanınan süre içerisinde açık havada yürüyüş yapmalarının, olumsuz etkileri azaltacağını vurguladı. Açık alanlardaki tempolu yürüyüşlerin kas ve iskelet sistemine çok yararlı olduğunu belirten Kapubağlı, şöyle devam etti: “Aynı zamanda kalp ve damar sistemi de bundan olumlu etkilenecek, bireyin kolesterol ve kan yağı oranları düzelecektir. Bu nedenle 65 yaş üstü bireylerin aşılama takvimleri tamamlandıkça sokağa çıkma yasağının kaldırılmasında fayda var. Evdeki beslenme alışkanlıklarımızı da kendimize ve sağlığımıza göre düzenlemeliyiz. Yüksek kalorili karbonhidrat gıdalar yerine meyve, yeşil sebze ve Akdeniz diyeti, sorunumuzu yüksek oranda çözdüğü gibi, vitamin desteği de sağlayacaktır. Evde yapılacak basit egzersizlerin eklemler üzerinde yararlı etkileri bulunuyor. İnsan vücudunun eklemlerinde bulunan ve kayganlığı sağlayan eklem kıkırdağının kan dolaşımı ya yoktur ya çok azdır. Eklem kıkırdağının canlılığı, uzun süreli dayanıklılığı ancak hareketle sağlanabilir. Uzun süre hareketsiz kalan eklemler, halk arasında kireçlenme olarak tabir edilen, bizim artroz dediğimiz hastalığa yol açar. Artrozdan korunmanın birinci koşulu, yükü azaltmak, yani kilo almamak; diğeri de harekettir. Sonuç olarak yaşam harekettir. Hareket de bize konforlu ve uzun bir ömrü sağlayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!