Koronavirüs ilişkileri de olumsuz yönde etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüs ilişkileri de olumsuz yönde etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2020 14:49

KORONAVİRÜS tüm dünyada binlerce insanın canına mal olurken, durumun sosyolojik etkileri de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Pandemi nedeniyle evden çalışmak zorunda kalan, işinden ayrılan veya sosyal mesafe nedeniyle dışarıda daha az zaman geçiren çiftler arasında ilişki krizi baş göstermeye başladı. İnsanların kendilerini tecrit edilmiş gibi hissettiklerini ve yaşadıkları stresin evlilik ilişkilerine de yansıdığını söyleyen İzmir’de faaliyet gösteren Koçluk Merkezi’nin kurucusu Dilara Altınkan, durumun soğukkanlılıkla yönetilmesi gerektiğini söyledi.

KORONAVİRÜS tüm dünyada binlerce insanın canına mal olurken, durumun sosyolojik etkileri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Pandemi nedeniyle evden çalışmak zorunda kalan, işinden ayrılan veya sosyal mesafe nedeniyle dışarıda daha az zaman geçiren çiftler arasında ilişki krizi baş göstermeye başladı. İnsanların kendilerini tecrit edilmiş gibi hissettiklerini ve yaşadıkları stresin evlilik ilişkilerine de yansıdığını söyleyen İzmir’de faaliyet gösteren Koçluk Merkezi’nin kurucusu Dilara Altınkan, durumun soğukkanlılıkla yönetilmesi gerektiğini söyledi. Yoğun stres ve gelecek kaygısı altındayken alınan kararların sağlıklı olamayacağını, son pişmanlığın da fayda etmeyeceğini belirten Altınkan, “Koronayı çok anlamadık. Belki de yeterince ciddiye almadık. Ama bakın sonunda başımıza neler geldi! Çin’den yine yeni bir tehlike çanları bizlere bu sefer de ilişkilerle ilgili mesaj veriyor olabilir. Bu kez bu çan seslerini daha erken duymalı, dikkatli olmalı ve önlemlerimizi şimdiden almaya başlamalıyız. Bu nedenle eşlerin birbirleriyle daha çok paylaşım içinde olmaları ve kaliteli zaman geçirmeleri önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Yaşanan sıkıntıları aşmak için neler yapılması gerektiğini de paylaşan Dilara Altınkan, “Birbirinizle kaliteli zaman geçirin. Her anınızın tadını çıkarın. Birlikte geçirdiğiniz anlardan keyif alın. Beraber çeşitli aktiviteler yapın. Geçmişe değil, şimdi ve geleceğe odaklanın. Olanı olduğu gibi kabul edin. Aslında tek gerçek şimdidir. Geçmişte ya da gelecekte olan şey ise zihnimizdir. Karşınızdaki kişiyi doğru anladığınızdan emin olun. Daha çok dinleyin. Ben değil, biz olun. Çift olduğunuzu hatırlayın. Egonuzu rafa kaldırın. Beden diliyle davranış boyutunda iletişim kurun. Kişiyi değil, davranışı eleştirin. ‘Sen böylesin, sen şöylesin’ yerine, ‘Bana göre bu davranışın doğru değil’ mesajı verin. Mümkünse eleştiriyi ve sorguyu bırakın. Birbirinizle aynı zamanda yakın bir arkadaş olun. Çünkü sağlıklı ve uzun ilişkiler sağlam bir arkadaşlık temeline dayanır. Bu dönemde para ve borçlara çok odaklanmayın” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖZÜR DİLEMEK ERDEMDİR

Çiftlerin en çok yaptığı hataların başında kendi yanlışlarını kabul etmemek ve özür dilememek geldiğini vurgulayan Altınkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hata yaptıysanız özür dileyin. Özür dilemek bir erdemdir. Karşınızdaki kişi bir hata yaptıysa onu affedin. Affetmenin ne kadar önemli ve kolaylaştırıcı olduğunu kendinize sık sık hatırlatın. Öfkeyi bırakın. Birbirinizi olduğu gibi kabul edin, değiştirmeye çalışmayın. ‘Bitti’ derseniz biter. Belirli bir süre ayrılık fikrini rafa kaldırın. Özellikle çocuklu ailelerin bu konuda daha hassas davranması gerekiyor. Hiç değilse bu kriz bitene kadar... Unutmayın, son pişmanlık fayda etmez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!