Koronavirüs ‘Doğru model Bodrum’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüs ‘Doğru model Bodrum’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2020 18:44

Pandeminin Bodrum’un turizm modelinin doğruluğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken BESİAD Başkanı Kaplan, “Bodrum zor günler geçirse de doğru işler yaptığı için ayakta kaldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

bODRUM Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan, ev pansiyonculuğuyla turizm macerası başlayan Bodrum’un pandemiyle birlikte ne kadar doğru bir yol izlediğinin ortaya çıktığını söyledi. Kaplan, salgınla birlikte Bodrum’un geleceğinin daha da parlak olduğunu belirtti. Bodrum ekonomisinin omurgasının oluşturan BESİAD’ın Başkanı Engin Kaplan’la tüm dünyayı etkisi altına alan KOVİD-19’un etkilerinden ilçenin ekonomik durumuna ve gelecek planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. “BESİAD olarak pandeminin tam göbeğindeydik” diyen Kaplan, o süreci şöyle değerlendirdi:

TURİZMDE EN İYİ ADRES
“Salgının ülkemizde görülmeye başladığı mart ayıyla birlikte Bodrum’da üç kurum çok çalıştı. Kaymakamlık, Belediye ve Devlet Hastanesi. Buna dördüncü olarak bizi ekleyebiliriz. Ciddi bir iletişim kanalı oluşturduk. Bu süreçten Bodrum çok kötü etkilenmedi ama bir hasar bıraktı. Pandemi dönemi Bodrum’da çok iyi yönetildiği için de negatif haberlerle gündeme gelmedik. Normalleşme sürecinden önce de iyi bir tanıtım hamlesi yaptık. Pandemi sonrası Türkiye ve dünyaya en iyi turizm adresi olduğumuzu duyurduk.”

Haberin Devamı

Koronavirüs ‘Doğru model Bodrum’ dedi

EĞRİ, DOĞRUYU BULDU
Bodrum’un turizm şeklinin, pandeminin yapılması gerektiğini söylediği yöntem olduğunu ifade eden Engin Kaplan, “Esasında pandemiyle birlikte turizm anlamında ‘eğri, doğruyu buldu’ diyebiliriz. Biz yıllardır diyoruz ki, Bodrum kendine has havasından çıkarsa Kuşadası gibi olur. Bu da hoş olmaz. Bodrum’un kendine özgü bir turizm kimliği var. Bu da ev pansiyonculuğuyla bugünlere gelmiş bir yapıdan oluşuyor. Bu süreçte butik oteller ve karavan turizmiyle yoluna devam etmiş. Bu anlamda da uluslararası ses getirmiş bir durum söz konusu. Yani niş işlerle büyüyen bir turizmden söz ediyoruz. Salaş ya da küçük restoranlarıyla da ün yapmış bir destinasyon... Ama son 15 yılda bu tabloya ters düşen adımlar atıldı. İşte tam da bu noktada pandemi, ‘Durun, yanlış yapıyorsunuz’ dedi. Pandeminin tokatıyla bir anda ilçe dünkü şımarıklılığından, hoyratlığından vazgeçti. Doğru, butik ve özenli işlerin yapılması gerektiği ortaya çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

YATIRIMCIYA YOL HARİTASI
Pandemiyle birlikte gelecek anlamında Bodrum’un turizm modelinin doğruluğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Kaplan, şöyle devam etti: “Biz ne yaparsak yapalım, pandeminin iki ayda anlattığını anlatamazdık. Şimdi artık Bodrum’a bir otel yapacak olan yatırımcı, büyük tesisler yerine butiği tercih edecek. Bodrum’un butik yapısına uygun adımlar atılacak. Bodrum guleti, mavi yolculuk gibi ürünlerimiz var. Dünyanın en güzel sahillerine sahibiz. Koronavirüsle birlikte bu alanların yıldızı parladı. Yatırımcıya da bir yol haritası sundu.”

Koronavirüs ‘Doğru model Bodrum’ dedi

EVDE KAL EVİNİ YENİLE

SANILDIĞININ aksine gayrimenkul sektöründe büyük bir hareketliliğin yaşanmadığını savunan Engin Kaplan, “En büyük hareketlilik arsa alanında oldu. Arazi fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlar yaşandı. Bu da gelecekte inşaat yapma planı yapanların maliyetlerini artıracak. Hareketliliğin yaşandığı bir diğer alan ise tadilat ve yenileme pazarı. Pandemiyle birlikte evde vakit geçirenler, tadilat ve yenilemeye odaklandı” dedi.

Haberin Devamı

GÜNDEMDE FUARLAR VAR ENGİN

Kaplan, gelecek planları hakkında da şu bilgileri verdi: “Bodrum Belediyesi ile birlikte özel istihdam bürosu kuruyoruz. İş ve işçi bulma konusuna aracılık edeceğiz. Önümüzdeki yıl için gündemimizde fuarlar var. Kültür, sanat, tarih ve yatçılık alanında üç fuar planlıyoruz. Yarımadanın tamamına yayılacak bir etkinlik olsun istiyoruz. Ekim-kasım gibi planlıyoruz. Ölü sezona da hareket getirsin hedefindeyiz.”

GERİ GİTSEK DE GELECEĞİ KURTARDIK

GENEL olarak ortaya olumlu bir tablo çıksa da pandemiden bazı sektörlerin ciddi darbe aldığına dikkat çeken Kaplan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tiyatro, konser, etkinlik ve sinema gibi alanlar ağır hasar aldı. Binlerce insanı yakından ilgilendiren bu sektörlerde sıkıntı büyük oldu. Bunların kiminde de dönüşümler yapıldı. Örneğin, sinema sektöründe bulunan bir iş insanı darbenin etkisini azaltmak adına arabalı sinemayla fark yarattı. Pandemiyle birlikte yazlıkçılar erken geldi ve hala buradalar. Bu da ekonomiyi ayakta tutan başka bir durum. Butik yapımız nedeniyle batan, kaçan, uçan ve giden de çok olmadı. Yani Bodrum zor günler geçirse de doğru işler yaptığı için ayakta kaldı. 3-5 yıl geri gitsek de geleceği kurtardık.”

Haberin Devamı

ÜYE OLMAK O KADAR DA KOLAY DEĞİL

BESİAD’ın, Bodrum’un fotoğrafını çeken bir kurum olduğunu dile getiren Engin Kaplan, 2003’te kurulan derneğin 200 üyesi olduğunu paylaştı. “Biz çok zor üye alırız” diyen Kaplan, şöyle devam etti: “Kuruluşundan itibaren içinde bulunduğum BESİAD benim için bir akademi oldu. Bu akademiye girmek hiç kolay değil. Başvuru için yönetim kurulundan bir üye ile BESİAD’dan bir üyenin referansına ihtiyacınız var. Başvuru sonrası yönetiminden olur çıkarsa, bu kez devreye üye komisyonu giriyor. Üç kişiden oluşan komisyon, müfettiş gibi teftişe gidiyor. İtibarlı esnaf, kaçak işçi çalıştırmayan işveren gibi birçok kritere bakıyor. Bize gelen 10 başvurunun genelde sekizi olumsuz sonuçlanır. Bodrum ekonomisinin omurgasını oluşturan bir STK olarak, bunun devamlılığını sağlamak için bu önemli.”

Haberin Devamı

Mete Tamer OMUR

metetamer@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!