Konak'a Engelsiz Yaşam Köyü

Güncelleme Tarihi:

Konaka Engelsiz Yaşam Köyü
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2021 16:39

Konak Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek bir proje olarak hayata geçirdiği ‘Engelsiz Yaşam Köyü’, İzmir’in kalbine mucizeler yazacak. Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı (EBKOV) işbirliğiyle kurulan tesis, pandeminin ardından tam kapasite çalışmaya başladığında, hayatına dokunduğu engelli vatandaşların sayısını hızla artıracak.

Haberin Devamı

GÖREVE gelir gelmez Engelsiz Yaşam Köyü’nü kurmaya başlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, zihinsel engelli çocukların eğitiminin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Merkezin hem çocukları hem de ebeveynlerini yaşama bağlayacağına işaret eden Başkan Batur, “Bu hizmetle Konak’ta büyük bir açığı kapatacağımıza, büyük bir yarayı saracağımıza ve Türkiye’ye örnek olacağımıza inanıyorum. Pandemi nedeniyle bu merkezimizde de istediğimiz şekilde hizmet veremiyoruz. Ancak bugünler de geçecek ve çok güzel bir hizmetle engelli vatandaşlarımıza büyük bir destek sağlayacağız. Merkezimiz bizim gözbebeğimiz ve resmi açılışımızı da en kısa sürede yapacağız” diye konuştu.

300 ÖZEL ÇOCUĞA EĞİTİM

Engelsiz Yaşam Köyü, 3-18 yaş arası 300 zihinsel engelli çocuğa özel eğitim verebilme kapasitesine sahip. Tesiste bulunan ağaç evlerde ise İzmir Kalkınma Ajansı’yla (İZKA) yapılan proje kapsamında, farklı dallarda eğitim çalışmaları düzenlenecek. Halk Eğitim Müdürlüğü’ne kayıtlı ileri yaş ve engelli bireyler de tesis bünyesinde tahsis edilen bir binada eğitim görecek. Özel çocuklar için bir oyun parkının da bulunduğu tesiste, bölgede yoğun nüfusa sahip Roman vatandaşların 3-6 yaş grubu çocuklarına yönelik, 40 öğrenci kapasiteli, iki adet okul öncesi eğitim merkezi de yer alıyor. Tesis, pandeminin hemen ardından yapılması planlanan resmi açılışla tam kapasite hizmet vermeye başlayacak.

Haberin Devamı

Konaka Engelsiz Yaşam Köyü

Roman Kültür Merkezi, Dünya Romanlar Günü’nde açılıyor

KONAK Belediyesi, Tepecik’te 116 yaşındaki tarihi bir binayı restore ederek kurduğu ‘Roman Kültür Merkezi’nin açılışını, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde yapacak. Tarihi yapıda tamamlanan çalışmaları inceleyen Başkan Abdül Batur, “Roman hemşehrilerimize onlar için çok anlamlı bir günde, çok özel bir hediye vermek istedik. Roman Kültür Merkezi’mizi 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde kentimize kazandıracak ve hemşehrilerimize armağan edeceğiz” dedi. Konak Belediyesi teknik ekipleriyle asırlık yapıda incelemelerde bulunan Başkan Batur, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Abdül Batur’a Meclis Üyesi Ali Yangır, İzmir Sahne Çalışanları Derneği Başkanı Muammer Açıkpazu, Yenişehir Muhtarı Süleyman Çatalbaş ile mahalle sakinleri de eşlik etti.

Haberin Devamı

Konaka Engelsiz Yaşam Köyü

SÖZ VERDİK, TAMAMLADIK

Ekiplerin çok titiz yürüttüğü restorasyon çalışmalarını söz verdikleri tarihte tamamladıklarını belirten Başkan Batur, şöyle dedi: “İlçemiz, Roman nüfusun en yoğun yaşadığı bölgelerden biri. Biz de her zaman onların yanındayız. Onların karşı karşıya oldukları sorunları biliyor ve çözüm için de elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Özellikle kadınlarımızın ve çocuklarımızın gelişimine, eğitimlerine destek olmak bizim için çok ama çok önemli. Roman Kültür Merkezi’ne dönüştürdüğümüz tarihi yapımızda, bu anlamda çok güzel çalışmalar yapacağız. Kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz için çeşitli kurslar düzenleyeceğiz. Merkezimiz ilçemize, tüm hemşehrilerimize hayırlı olsun.”

Haberin Devamı

ÇOK AMAÇLI HİZMET VERECEK

ASIRLIK tarihi bina her yaştan bölge insanının yararlanabileceği çok amaçlı bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezde ilk etapta okuma-yazma, yaratıcı drama, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli, yaylı sazlar, film, belgesel ve fotoğrafçılık kursları düzenlenmesi planlanıyor. Açılacak kurslardan biri de müzik aletleri bakım ve onarım kursu olacak. Merkezin alt katında müzikle ilgili eğitimler verilirken, orta kat kadın, aile ve çocuklara yönelik çalışmalara ayrılacak. Merkezin üst katında ise gençlerle ilgili çalışmalar yürütülecek.

Konaka Engelsiz Yaşam Köyü

HARABE BİR HALDEYDİ

HARABE bir haldeyken Konak Belediyesi tarafından özgün karakteri korunarak restore edilen ve şehre kazandırılan tarihi yapının kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ancak ana giriş kapısı üzerindeki kitabede 1905 tarihi yazıyor. Çok yakında yeni hayatlara kapı aralayacak bina, özelikle tavan süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ekipler, oda tavanlarında bulunan kalem işlerini büyük bir titizlikle restore etti. Restorasyonun en son aşamasını da bu çalışmalar oluşturdu.

Haberin Devamı

7/24 açık kütüphane

fı, İzmir’de bir ilke imza atarak, 7 gün 24 saat hizmet verecek bir kütüphaneyi kente kazandırdı. Açılışı Cumhuriyet Bayramı’nda yapılan kütüphane, pandemi nedeniyle belirli saatler arasında ve kısıtlı kapasiteyle çalışsa da pandemi sonrası İzmir’in 24 saat açık ilk kütüphanesi olarak tam kapasite hizmet verecek. Kütüphane bünyesinde, görme engelli vatandaşlar için Braille alfabesiyle yazılmış kitapların bulunacağı ve sesli kitapların dinlenebileceği özel bir bölüm de yer alacak. Öte yandan, 15 bini aşkın kitabın yer aldığı kütüphaneye gelenler, İzmir Milli Kütüphane’de bulunan 1 milyon 300 civarındaki kitaba da erişim sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

BİLGİNİN IŞIĞI SÖNMEYECEK

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim ve irfana verdiği önemi hatırlatan Başkan Abdül Batur, kütüphanenin gençleri bilgiye ulaştırırken, aynı zamanda tarihin değerleriyle de buluşturacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Belediyede hizmet üretirken, Ulu Önder Mustafa Atatürk’ün ve Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkan, bu değerleri gelecek nesillere taşıyan bir anlayışla çalışıyoruz. Atatürk ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ der. İstedik ki bilginin ışığı Konak’ımızı 7/24 aydınlatsın. Karataş’ın merdivenli sokakları ve Asansör Sokağı, son yıllarda özellikle lise ve üniversiteli gençlerin uğrak yeri haline geldi. Hem şehri ziyaret eden turistlerin hem de gençlerimizin sık kullandığı bu bölgede bir hizmet noktamızın olması, hele ki 24 saat açık olacak bir kütüphane işleviyle hizmet vermesi bizlere büyük heyecan yaşatıyor.”

Üç büyük proje ihaleye çıkıyor

KONAK Belediyesi, pandemi kısıtlamalarının kontrollü olarak esnetilmeye başlamasıyla birlikte, kente değer katacak yatırım ihalelerine de hız verdi. Projeleri tamamlanmış olan, ancak pandemi nedeniyle ihaleye çıkamayan üç yatırım için düğmeye basıldı. İlk olarak Çınarlı Rekreasyon Alanı’ndaki Çınarlı Bilim Merkezi ve Planetaryum projesinin ihalesine çıkılırken, Aydın Erten Rekreasyon Alanı projesi ile Ferahlı Mahallesi’nde Cemevi ve Kültür Evi yapımı ihalesi ise önümüzdeki haftalarda yapılacak.

Konaka Engelsiz Yaşam Köyü

Konaka Engelsiz Yaşam Köyü

KENTİMİZE HAYIRLI OLSUN

Başkan Abdül Batur, söz verdiği, ancak pandemi nedeniyle geciken proje ve yatırımlar için harekete geçtiklerini ve Konaklılara verdiği sözü tuttuklarını söyledi. Başkan Batur, pandemi döneminde boş durmadıklarını ve projeleri tamamladıklarını, şimdi de uygulamaya başladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Çınarlı Rekreasyon Alanı’nda çocuklarımızın bilimle tanışacağı, gökyüzünü ve uzayı gözlemleyebilecekleri çok güzel bir planetaryum projesi yaptık. İhalesine de çıktık. Ferahlı’da ise hemşehrilerimizin hem ibadetlerini yerine getirecekleri hem de kültürel etkinliklerin düzenleneceği Cemevi ve Kültür Evi ile Aydın Erten Rekreasyon Alanı için de en kısa zamanda ihaleye çıkıyoruz.”

Mübadele
Heykeli hazır

KONAK Belediyesi’nin Üçyol İstinat Duvarı üzerinde yer alan boş araziyi değerlendirerek hizmete açtığı Mübadele Parkı’na yerleştirilecek ‘Mübadele Heykeli’nin yapımı tamamlandı. Mübadelenin etkilediği iki taraftan yurtlarını terk etmek zorunda kalan iki ailenin ters istikametlere doğru yürüdüğü anı anıtlaştıran heykelin açılışı, pandemi koşulları doğrultusunda belirlenecek bir tarihte yapılacak.

BATUR SÖZÜNÜ TUTTU

2 metrelik bir kaidenin üzerine yerleştirilecek olan 2.5 metrelik heykelin kaidesinde mübadelenin sembollerinden Gülcemal Vapuru’nu simgeleyen bir rölyef ile bilgilendirici yazılar yer alacak. Mübadeleden etkilenen her iki yakadaki insanlara saygı duruşu niteliğindeki heykel, Üçyol Meydanı’ndan da görülebilecek. Kendisi de mübadil bir aileden gelen Başkan Abdül Batur, heykelin açılışı için mübadil dernekleri ile iletişim halinde olduklarının ve mübadelenin ifade ettiği değerlere yakışan bir açılış yapmak istediklerinin altını çizdi. Başkan Batur, şöyle dedi: “Aileleri mübadele ile İzmir’e yerleşmiş hemşehrilerimize bir söz verdik. Bizden, mübadeleyi temsil eden, her iki yakanın da ortak anı ve acılarını simgeleyen bir heykel istemişlerdi, biz de sözümüzü tuttuk ve heykelimiz tamamlandı. Atilla Mahallesi’nde, Üçyol İstinat Duvarı üzerinde yer alan boş araziyi değerlendirerek, burada çok güzel bir park yaptık. Parkın adını da o bölgede yaşayan göçmen ailelerin isteğiyle Mübadele Parkı koyduk. Heykelimiz de Mübadele Parkı’nda bulunduğu noktadan, bundan yıllar önce mübadillerin taşındığı gemilerin yanaştığı İzmir Körfezi’ne bakacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!