Kolesterol ilaçları kansere neden olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Kolesterol ilaçları kansere neden olur mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:10

Statin grubu ilaçlar olarak bilinen kolesterol düşürücülerin kardiyolojidesık kullanılan ilaç gruplarından olduğunu belirten Dr. Uğur Hepçivici,son dönemlerde yan etkileri konusunda sıkça tartışmalara neden olan builaçların kansere sebep olabileceği endişeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Haberin Devamı

KAN kolesterol seviyesi yüksekliğinin, kalp damar hastalığı ve inme riskinin artmasına neden olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Dr. Uğur Hepçivici, kötü beslenme, hareketsiz yaşam, genetik faktörler ve yaşın, kan kolesterol seviyesinin artmasına sebep olan başlıca faktörler arasında yer aldığını söyledi. Kolestrolü düşürmek için kullanılan statin grubu ilaçların vücutta HMG CoA Reductase isimli bir enzimi bloke ederek kolesterol seviyesini düşürdüğünü ve kardiyovasküler olay geçirme oranlarını azalttığını belirten Dr. Hepçivici, “Anti oksidan, anti proliferatif ve anti inflamatuar etkilere sahiptir. Geçmişte yapılan hayvan çalışmalarında kanserin büyümesini teşvik edebileceğini gösteren bulgulara rastlanması, bu konuda endişelere neden olmuştu. Ancak insanlardan elde edilen çalışmalarda sonuçlar, kanser gelişiminin arttığı yönünde değildi” dedi. Yapılan çalışmaları anlatan Hepçivici, “Statin kullanan hastalarda daha az prostat kanseri görüldüğü, statin kullananlarda meme, kolon, böbrek ve akciğer kanseri tanısı sonrası daha uzun bir yaşam sürdükleri, özellikle kolorektal kanseri olan hastalarda genel sağ kalımda fayda sağlayabilecekleri şeklinde olmuştur. Bu sonuçlar statin grubu ilaçların kanseri önleme ve ilerlemesini yavaşlatma konusundan fikirler verse de kesin bir yargıya varmak için daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğu ortadadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

HEM KALP HEM KANSER

Yaşam tarzını değiştirerek sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigarayı bırakma, yeterli uyku, stresle baş edebilme gibi yetenekler geliştirmenin hem kalp sağlığını korumada hem de kansere yakalanmayı engellemede etkili bir yol olduğunu hatırlatan Hepçivici, “Kolesterol yüksekliği kalp damar hastalığına yakalanma ve kalp krizi riskinizi artırır. Kolesterol ile mücadelede statin grubu ilaçlar önemli rol üstlenmektedirler. Kalp krizi oranını yüzde 9, inme oranını yüzde 23 oranında azaltmaktadırlar. Kalp doktorunuz sizinle ilgili detaylı verileri elde ettikten sonra bu ilaçlara başlama konusunda en doğru kararı verecektir” ifadelerini kullandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!