Kapalı yöntemle kalp cerrahisinde yeni bir dönem başladı

Güncelleme Tarihi:

Kapalı yöntemle kalp cerrahisinde yeni bir dönem başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2025 03:24

Kalp ve damar cerrahisinde son yıllarda kaydedilen teknolojik ilerlemeler, hastalara daha az travmatik, daha konforlu ve daha hızlı iyileşme süreci sunan yöntemlerin önünü açtı.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
Haberin Devamı

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, özellikle koroner by-pass ameliyatlarında kullanılan kapalı yöntemlerin, geleneksel cerrahiye göre çok sayıda avantaj sunduğunu belirtti. Doç. Dr. Yakut, “Geleneksel yöntemle yapılan by-pass ameliyatlarında, bacaktan damar alınırken uzun kesiler açılması gerekiyordu. Bu durum hem estetik açıdan rahatsız edici sonuçlara yol açıyor hem de enfeksiyon riski ve iyileşme süresi açısından hastayı zorluyordu. Ancak endoskopik safen ven çıkarımı adı verilen kapalı teknik sayesinde, artık sadece birkaç santimetrelik kesilerle damar alınabiliyor” dedi.

YURTDIŞINDAN GELEN HASTALAR

Doç. Dr. Necmettin Yakut, kapalı yöntem sayesinde bacakta büyük bir kesi açılmadan, sadece küçük bir kesiyle damarın çıkarıldığını dile getirerek, “By-pass ameliyatlarında bacaktan damar almada kapalı yöntemi yıllardır başarıyla hastalarımıza uyguluyoruz. Başta Kuzey Kıbrıs olmak üzere Almanya, İngiltere, Fransa ve Ortadoğu’dan gelen birçok hastamızın tercihi kapalı yöntem” diye konuştu. Kalp Cerrahisinde kapalı yöntemin sadece kozmetik açıdan değil, aynı zamanda tıbbi açıdan da önemli avantajları olduğuna değinen Yakut, “Daha az doku travması, daha düşük enfeksiyon riski, daha kısa hastanede yatış süresi ve daha hızlı günlük yaşama dönüş gibi birçok avantajı bulunuyor. Bu nedenle, hastanemizde son 3 yıldır by-pass ameliyatlarında mümkün olan her durumda kapalı yöntemi tercih ediyoruz” şeklinde konuştu. Yakut ayrıca, klasik açık yöntemle karşılaştırıldığında kapalı yöntemin; hasta memnuniyetini ve ameliyat sonrası yaşam kalitesini artırdığını da vurguladı.

Haberin Devamı

DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞTIK

Yakut, “2024 yılında Londra ‘da İmperal Collage olarak bilinen İngiliz Kraliyet Üniversitesi bünyesinde olan Charing-Crooss kongresinde ülkemizden kabul edilen tek çalışmadır. Kalp cerrahisinde son üç yıldır hastalarımıza uyguladığımız kapalı yöntemi başta yurtdışında ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin düzenlediği toplantılarda kapalı cerrahi yöntem üzerine deneyimlerimizi meslektaşlarımıza aktardık. Yaptığımız toplantılar sayesinde birçok meslektaşımıza eğitim verdik ve çok olumlu geri bildirimler aldık. Eğitim ve araştırma hastanelerinde bu yöntemin standart hale gelmesini önerdik. Kapalı cerrahi yönteminin, yakın gelecekte çok daha ileri bir seviyeye ulaşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Değişimin bir parçası olarak kendi hastanelerinde de önemli adımlar attıklarını belirten Yakut, “Artık tüm hastalarımıza kapalı yöntemle by-pass için bacak damarı alımını uyguluyoruz. Bu hem hasta konforunu artırıyor hem de iyileşme sürecini hızlandırıyor” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!